Írán propustil na kauci dva Američany

Teherán – Po více než dvou letech jsou dva Američané zadržení v Íránu na svobodě. Íránci je dnes propustili na kauci. Shane Bauer a Josh Fattal byli odsouzeni za špionáž a nelegální překročení hranice na osm let vězení. Dnes opustili věznici Evin v Teheránu a odjeli na letiště.

Víc než dva roky strávili mladí muži nedobrovolně v Teheránu. Poslední dny čekali už jen na podpis soudce. Z vězení odjeli po zaplacení kauce ve výši 500 tisíc dolarů za každého v diplomatickém konvoji rovnou na letiště. Novináři neměli šanci s nimi mluvit.

Bauera a Fattala spolu s Američankou Sarah Shourdovou zatkli v Íránu v červenci 2009 na hranici s Irákem. Příběh všech tří začal výletem do Kurdistánu. Sarah v syrském Damašku učila irácké uprchlíky anglicky, Shane byl novinář, Joshua expert na udržitelný rozvoj. V červenci 2009 si vyjeli do hor na severu Iráku. Tam překročili hranici s Íránem. Říkají, že omylem.

Reportáž Hany Andělové (zdroj: ČT24)

Jenže v Íránu je odsoudili za ilegální překročení hranice a za špionáž. Po zatčení nesměli psát dopisy, za celou dobu mohli třikrát zavolat domů. Loni v květnu jim režim povolil krátkou návštěvu matek.

Shourdovou propustili z Íránu už loni před procesem. Prezident Mahmúd Ahmadínežád nedávno řekl, že i další dva Američané budou na svobodě do několika dní.