Benedikt XVI. jako první papež vystoupil v německém parlamentu

Berlín – Německo má za sebou historicky první vystoupení hlavy katolické církve v německém parlamentu. Papež Benedikt XVI. v napjatě očekávaném projevu zdůraznil význam práva pro politiky a varoval před jeho zneužíváním. Měřítkem politické práce podle něj nesmí být „úspěch a už vůbec ne materiální zisk“. Zhruba sto levicových poslanců jeho projev ale bojkotovalo, další přišli ozdobeni rudými stužkami symbolizujícími kampaň proti AIDS. Papež se tím však nenechal vyvést z míry a už předem avizoval, že takové protesty považuje ve svobodné společnosti za normální. Papeže ještě během dneška čekala mše pro 61 tisíc věřících na Olympijském stadionu v Berlíně. Město kvůli návštěvě zavedlo bezpečnostní opatření, jaká jeho obyvatelé dlouho nepamatují. Proti papežově návštěvě demonstrovaly v Berlíně tisíce lidí. Z Berlína se papež v pátek přesune do východoněmeckého Erfurtu, jedné z kolébek reformace. Svou oficiální návštěvu zakončí v neděli ve Freiburgu.

„Politik musí sloužit právu,“ zdůraznil v projevu nejvyšší představitel katolické církve a připomněl neblahou zkušenost Němců s nacismem, kdy se „moc proti právu postavila“. Jedině úsilí politiků o spravedlnost je předpokladem pro mír, prohlásil čtyřiaosmdesátiletý německý rodák ve filozoficky laděném proslovu, v němž často citoval z bible. 

Papež ocenil i ekologické hnutí

Benedikt XVI. varoval rovněž před vědou bez morálky a ocenil ekologické hnutí. Za jeho slova se mu dostalo od přítomných politiků a hostů dlouhotrvajícího potlesku. Nevyslechli si je však všichni poslanci. V řadách sociálních demokratů, Zelených a Levice jich několik desítek chybělo. Patřili asi ke stovce zákonodárců, která již předem avizovala, že projev bude bojkotovat. Další pak odešli na začátku proslovu.

Někteří z těchto poslanců se připojili k protipapežské demonstraci, která pochoduje centrem Berlína. „Nepovažuji za správné, když v sekulárním státu mluví nejvyšší náboženský představitel v parlamentu,“ zdůvodnila svůj postoj šéfka poslanců postkomunistické Levice Caren Layová, která se do průvodu zapojila spolu s asi desítkou spolustraníků.

Stefan Förner, mluvčí biskupství v Berlíně: 

„Překvapilo nás, že se rozhodl vypravit do Německa. Mysleli jsme, že pokud ještě vzhledem k věku vycestuje, bude to na jiný kontinent. Měl ale potřebu vrátit se ještě jednou do Německa, i když to pro něj bude náročné.“

Demonstrantům se nezamlouvají silně konzervativní hodnoty, které nejvyšší představitel katolické církve hlásá. Mezi protestujícími jsou také oběti sexuálního zneužívání duchovními, které otřáslo i katolickou církví v Německu. Pod heslem „Žádná moc dogmatům“ se odpoledne na Postupimském náměstí sešlo několik tisícovek demonstrantů, mnoho z nich oblečených do žertovných kostýmů. 

Jörg Steinert, svaz berlínských gayů a lesbiček: 

„Demonstrujeme proti diskriminaci a pronásledování homosexuálů, proti nerovnému zacházení s ženami, proti kondomové politice a dalším druhům ponížení ze strany papeže.“

Svolalo jej sdružení nazvané Papež přijíždí, v němž se spojilo 68 organizací obhájců sexuálních menšin, práv žen, bojovníků proti šíření AIDS a dalších iniciativ, které nesouhlasí s politikou Benedikta XVI. a Vatikánu. Trnem v oku je dotyčným například vyjádření papeže, který registrované partnerství osob stejného pohlaví označil za „legalizované zlo“. „To je způsob uvažování, proti kterému se stavíme,“ dodal Steinert.

Papež se setkal i s Wulffem a Merkelovou

Při slavnostním přijetí na zámku Bellevue německý prezident papeže vyzval k tomu, aby katolická církev změnila přístup k rozvedeným. Wulff mluvil z vlastní zkušenosti, neboť sám se jako katolík rozvedl a současná první dáma Německa je jeho druhou ženou. Benedikt XVI. kritizoval rostoucí individualismus a chybějící odpovědnost ve společnosti. S kancléřkou Merkelovou papež mluvil o současných problémech na finančních trzích a o sjednocování Evropy.

Nadšení vyvolal papež u účastníků večerní bohoslužby na Olympijském stadionu. Podle původních odhadů jí mělo přihlížet 70 000 věřících, nakonec jich podle pořadatelů dorazilo 61 000. V okolí stadionu stejně jako v centru Berlína dnes panovala nejpřísnější bezpečností opatření podobná jako při příjezdu amerického prezidenta.

Benediktova trasa pohybu zůstává tajná

Osmdesát hodin pobytu papeže v Německu přijde církev na třicet milionů eur. Státní kasa přidá podle kritiků ještě víc. Bezpečnostní opatření jsou přitom daleko za hranicí běžných návštěv, nesmějí vyplout ani lodě. „Nepřehledný dav je problém. Přesná trasa pohybu papeže je proto tajná a uzávěry dalekosáhlé,“ řekl Erhart Körting, berlínský ministr vnitra.