Přestaneme být vaším spojencem, hrozí Američanům Pákistán

Islámábád – Pákistán dnes varoval Spojené státy, že přestane být jejich spojencem, pokud budou nadále obviňovat Islámábád, že hraje dvojí hru ve válce s islámskými radikály. Pákistán tak reagoval na čtvrteční tvrzení šéfa amerického sboru náčelníků štábů Mika Mullena, že pákistánské špionážní služby podporují radikální extremisty z klanu Hakkáníů.

Extremisté z tohoto kmene jsou podle Mullena „skutečnou odnoží“ mocné pákistánské špionážní služby ISI, která je podporovala i při jejich nedávném bleskovém útoku na velvyslanectví USA v afghánském hlavním městě Kábulu. Při slyšení v americkém Kongresu Mullen obvinil Pákistán, že vyváží násilí do Afghánistánu a využívá bojovníky kmene Hakkání jako „politický nástroj“ svého vlivu.

Náčelník generálního štábu pákistánských ozbrojených sil Ašfak Kajani dnes Mullenovo tvrzení odmítl a označil je za politováníhodné a nepodložené. Pákistánská ministryně zahraničí Hina Rabbání Kharová prohlásila v televizi, že její země vzkázala Washingtonu, že podobnými tvrzeními riskuje ztrátu spojence, jakým Pákistán v boji proti islámskému terorismu je od zahájení války proti islamistům v sousedním Afghánistánu v roce 2001. Podle ní si podobnou ztrátu spojence USA nemohou dovolit.