Propuštění Američané: Íránu tleskáme, ale zase ne tolik

New York – Američtí turisté Josh Fattal a Shane Bauer dnes poprvé od propuštění z íránského vězení vystoupili pro americká média. Na tiskové konferenci zopakovali, že se ničeho nezákonného nedopustili a že byli zadržováni jen kvůli své národnosti. Obvinění ze špionáže označili za vykonstruované. Zároveň popsali údajné mučení jiných vězňů v íránských věznicích.

Fattal a Bauer byli odsouzeni za špionáž k osmi letům vězení poté, co už v íránské věznici strávili dva roky. Teherán je ale propustil na kauci půl milionu dolarů (devět milionů korun) za každého. Fattal dnes prohlásil, že spolu s Bauerem děkují Íránu, že udělal správnou věc, když umožnil jejich odchod ze země. Zároveň ale zdůraznil, že Teherán „si nezaslouží přehnaný respekt za to, že ukončil něco, co v první řadě vůbec neměl právo zahájit“.

„Od samého začátku bylo jediným důvodem pro naše zadržení to, že jsme Američané. Írán vždy spojoval náš případ se svými politickými spory s USA,“ uvedl Fattal. Bauer zopakoval, že s Fattalem a s další Američankou Sarah Shourdovou byli na túře v pohraničních oblastech sousedního Iráku, když je Íránci zadrželi. Na rozdíl od předchozích vyjádření ale zpochybnil, že by překročili špatně značenou hranici do Íránu. 

Shane Bauer:

„Jediné vysvětlení našeho dlouhého věznění je 32 let nepřátelství Ameriky a Íránu. Je ironií, je Sarah, Josh a já jsme proti americké politice vůči Íránu, která toto nepřátelství živí.“

Oba propuštění vězni také uvedli, že ve věznici byli svědky krutého zacházení s jinými zadrženými. „Mnohokrát jsme slyšeli výkřiky ostatních vězňů, kteří byli biti, a nemohli jsme jim nijak pomoct,“ řekl Fattal. Uvedl také, že s Bauerem držel několik hladovek, aby jim vůbec íránské úřady předaly dopisy od rodin.

Shane Bauer a Josh Fattal
Zdroj: ČT24

Bauer, Fattal a Shourdová byli zatčeni v červenci 2009 na hranici s Irákem, protože údajně nelegálně přešli do Íránu. Všichni tvrdili, že o tom nevěděli, jelikož hranice není dobře značená. Pak je Teherán obvinil ze špionáže. Shourdovou ještě před procesem Íránci loni ze zdravotních důvodů propustili na kauci půl milionu dolarů.

Propuštění Američané jsou z Íránu doma (zdroj: ČT24)

Spojené státy s Íránem nemají diplomatické vztahy. Za propuštění Američanů se přimlouval generální tajemník OSN, prezidenti Iráku a Venezuely. Oba propuštění poděkovali taky Turecku, Brazílii, Ománu a Švýcarsku, které jejich osvobození pomohly dojednat.