Syrští hackeři zveřejnili seznamy obětí nepokojů

Damašek – Syrským hackerům se podařilo proniknout na weby několika institucí režimu prezidenta Bašára Asada, na nichž zveřejnili seznamy obětí několikaměsíčních represí. V nich syrská armáda podle nejnovějších zpráv aktivistů a svědků stále pokračuje. V noci vojáci obklíčili strategické město Rastan, které ostřelovali z těžkých zbraní.

Jmenné seznamy obětí se podle televize Al-Džazíra objevily na úředních internetových stránkách v řadě měst, mimo jiné v Homsu, Halabu, Latákíji a Damašku. Mezi napadenými institucemi je údajně i ministerstvo dopravy a úřad pro muzea a starověké památky.

Násilnosti v Sýrii trvají od března, kdy vypukly protirežimní nepokoje a prezident Asad proti nim nasadil armádu. Podle OSN bylo během nepokojů zabito již 2 700 lidí.

Rastan leží v centrální oblasti Homsu, na strategické severní dálnici vedoucí do Turecka. Podle dostupných zpráv se v něm shromažďuje stále větší počet přeběhlíků z vládních jednotek, kteří odtud organizují útoky na postavení sil loajálních Asadovi. V ofenzivě proti odpůrcům režimu pokračuje syrská armáda také v Dumě, na předměstí Damašku a na hranici s Libanonem. Za víkend bylo zabito nejméně sedm civilistů. 

Kvůli tvrdému zásahu proti demonstrantům uvalila Evropská unie na Asadův režim sankce, mimo jiné zakázala investice do tamního ropného průmyslu. Turecko přerušilo styky se Sýrií a v pátek zadrželo loď, která do země vezla zbraně.