Skotsko chce s novou libyjskou vládou přešetřit Lockerbie

Edinburgh/Tripolis - Skotští vyšetřovatelé se obrátili na libyjskou Přechodnou národní radu (NTC) s žádostí o podklady pro případné obvinění dalších spolupachatelů atentátu na americké letadlo nad skotským Lockerbie v roce 1988. Dosud jediným odsouzeným za podíl na útoku, při němž zahynulo 270 lidí, je Libyjec Abdal Basat Muhammad Midžrahí, který byl ale ze skotského vězení ze zdravotních důvodů propuštěn do Libye. Jeho propuštění vyvolalo kritiku především v USA, které opakovaně požadovaly jeho opětovné uvěznění a další přezkoumání případu.

„Zejména jsme požádali NTC, aby zpřístupnila Skotsku dokumentaci a svědky, kteří by mohli pomoci v dalším vyšetřování,“ uvedla mluvčí skotské prokuratury. Skotská justice sice odsoudila pouze Midžrahího, nicméně se domnívá, že nejednal sám.

Muhammad Aladží, který v NTC zastává post ministra spravedlnosti, v reakci novinářům sdělil, že případ je uzavřen. Podle agentury Reuters tak zřejmě žádost zamítl. 

Povstalci chystají další útok na Syrtu

Libyjští povstalci se po víkendovém stažení ze Syrty začali připravovat na další útok na toto rodiště svrženého vůdce Muammara Kaddáfího, které je jedním z posledních měst ovládaných Kaddáfího stoupenci. Severoatlantická aliance zde dnes pokračovala v bombardování několika vojenských cílů. V neděli se podařilo zasáhnout osm cílů v okolí města.

Úspěch zaznamenali povstalci v okolí Syrty. Vůdci kmene Madan jim odevzdali desítky zbraní, jimiž je vyzbrojila vláda svrženého diktátora. „Osvobozená je oblast čtyřiceti kilometrů. Předali jsme zbraně silám Národní přechodné rady na znamení dobré vůle. Lidé v této oblasti s nimi plně spolupracují, chovají k nim důvěru a cítí se bezpečně. Problémy nemáme,“ prohlásil mluvčí kmene Madan.

Povstalci se o víkendu dostali do vzdálenosti jen několika set metrů od centra Syrty, v neděli se ale museli stáhnout. Dobytí Syrty by znamenalo velký pokrok v bojích proti posledním stoupencům Kaddáfího, avšak město spolu s další Kaddáfího baštou Baní Valídem stále tlaku vzbouřenců odolává.