Nikoho ve vládě nedržíme, řekl Medvěděv a ministr rezignoval

Moskva - Ruský vicepremiér a ministr financí Alexej Kudrin dnes podal demisi. Vyzval ho k tomu prezident Dmitrij Medvěděv poté, co Kudrin v neděli po oznámení připravované „kremelské rošády“ a předpokládaného Medvěděvova nástupu do čela příští ruské vlády prohlásil, že má s Medvěděvem rozpory a že v jeho kabinetu nebude. Medvěděv jeho demisi vzápětí po podání přijal.

„Musíte se rozhodnout velmi rychle a sdělit mi své rozhodnutí dnes,“ řekl Medvěděv na prezidentské poradě. Kudrin, který v Putinově vládě zastává i funkci vicepremiéra, údajně nesouhlasí s Medvěděvovým programem relativně štědrého financování zbrojních a sociálních programů. „Každý, kdo nesouhlasí s politikou prezidenta, může podat demisi, subordinaci a disciplínu ještě nikdo nezrušil,“ řekl na poradě Medvěděv a obrátil se přímo na Kudrina: „Pokud vidíte nějaké rozpory, můžete podat demisi tady a teď.“

Kudrin svým nedělním prohlášením reagoval na zprávy z Moskvy, kde byl v sobotu na sjezdu vládní strany Jednotné Rusko dosavadní premiér Vladimir Putin nominován jako kandidát pro prezidentské volby v roce 2012. Putin, o jehož volebním vítězství politologové nepochybují, zároveň označil Medvěděva za svého příštího premiéra.

„Nejde o to, že mi místo (v příštím kabinetu) nikdo nenabídl. Myslím si prostě, že moje rozpory (s Medvěděvem) mi neumožní setrvat v kabinetu,“ poznamenal Kudrin. Až do tohoto víkendu se o něm přitom spekulovalo jako o možném nástupci Putina v premiérském křesle v případě, že se nynější předseda vlády a bývalý prezident vrátí do Kremlu.

„Máme s Medvěděvem řadu rozdílných pohledů na ekonomiku, především pokud jde o vojenské výdaje,“ uvedl padesátiletý Kudrin, který je považován za uznávaného architekta ruské fiskální politiky a získal si mezinárodní respekt obezřetným ukládáním výnosů z exportu ropy, což Rusku umožnilo zvládnout v roce 2008 důsledky ekonomické krize. Kudrin rovněž připustil, že se s Medvěděvem neshoduje v názoru na penzijní reformu. Podle ministra je neúspěšná a nedokončená a postrádá dlouhodobou vyváženost.

Rozhovor s Liborem Dvořákem (zdroj: ČT24)