Americké známky mají zachránit živí lidé

Washington - Na amerických poštovních známkách se poprvé budou moct objevit žijící lidé. Dnes to oznámili představitelé americké pošty, kteří zároveň vyzvali veřejnost, aby navrhla první kandidáty pro zobrazení na známkách. Pošta původně vyžadovala, aby se na známkách neobjevovali lidé, kteří nejsou alespoň deset let po smrti. V roce 2007 toto pravidlo zmírnila na pět let od úmrtí dotyčné osoby. Jedinou výjimku tvořili bývalí prezidenti USA, známky s jejich podobiznami pošta tradičně vydávala rok po jejich smrti.

„Tato změna nám umožní ocenit jednotlivce za to, co dosáhli, ještě když jsou naživu, takže si budou moct užít toto ocenění,“ uvedl ředitel americké pošty Patrick Donahoe. Na známky se podle něj dostanou oceňovaní američtí hudebníci, sportovní hvězdy, spisovatelé, umělci a další celostátně známé osobnosti.

Pošta také vyzvala veřejnost, aby předložila návrhy osobností pro zobrazení a známkách. Návrhy lze posílat pomocí sociálních sítí Facebook a Twitter, ale i klasickou poštou.

Americká pošta se v poslední době potýká s vážnými finančními problémy. Zobrazení žijících osob na známkách by mohlo oživit zájem o sbírání známek, a tím také zvýšit příjmy pošty. Podle AP totiž u filatelistů skončí větší část vydaných známek, než se použije pro označení poštovních zásilek.

Poštovní známky v USA (zdroj: ČT24)