Jemenský ministr obrany přežil atentát

Saná - Jemenský ministr obrany Muhammad Násir Ahmad dnes vyvázl bez zranění z pumového atentátu na konvoj, kterým cestoval na jihu země. Útok měl na svědomí sebevražedný atentátník, který se u kolony odpálil ve svém autě. Ve voze v čele konvoje bylo zraněno několik vojáků. Jedná se již o druhý pokus o atentát na Ahmada během jednoho měsíce, který jemenští činitelé přičítají teroristické síti al-Káida.

Podle svědků byl slyšet silný výbuch, po němž vozidlo začalo hořet. Atentát se odehrál u výjezdu z tunelu na silnici, po němž směřoval ministerský konvoj do hotelu v Adenu, kde ministr se svým doprovodem pobývá. Ministr přijel na jih Jemenu, aby dohlédl na vojenskou ofenzivu proti místním ozbrojencům napojeným pravděpodobně na teroristickou síť al-Káida.

Vyšetřovatelé se nejprve domnívali, že byla nálož odpálena na dálku, poté však v autě nalezli tělo asi devatenáctiletého muže. Podle bezpečnostních sil odpovídá charakter útoku metodám používaným al-Káidou. Ahmad přežil jeden útok 30. srpna, když jeho konvoj najel na minu. Dva muži z jeho ochranky tehdy útok nepřežili.

Zatímco letošní protesty proti vládě prezidenta Alího Abdalláha Sáliha destabilizovaly počátkem roku situaci v Jemenu, islamističtí bojovníci, kteří jsou pravděpodobně napojeni na teroristickou síť al-Káida, rozšířili svůj vliv na jihu země, obsadili několik měst a podnikají útoky na vojáky a bezpečnostní činitele.