Americká vláda brání zveřejnění fotek z atentátu na bin Ládina

New York - Spojené státy mají celkem 52 fotografií či videí z akce, při níž byl letos 1. května zabit šéf teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin. V současnosti se u soudu snaží zabránit jejich zveřejnění, které na základě zákona o svobodě informací požaduje organizace Judicial Watch. Vláda se obává, že by uvolnění záznamů například ohrozilo národní bezpečnost. Americké zvláštní komando bin Ládina na začátku května zlikvidovalo v pákistánském Abbottábádu. Stalo se tak po letech pátrání a po několikaměsíčních přípravách.

Riziko by ale podle americké administrativy vzrostlo i pro Američany v zahraničí. Mohly by také být prozrazeny tajné systémy a techniky používané tajnou službou CIA a armádou. Záznamy by proto podle vlády USA měly zůstat utajené a soud by měl zamítnout žalobu, která se domáhá jejich zveřejnění.

Předseda organizace Judicial Watch Tom Fitton se ale domnívá, že rozhodnutí Obamovy administrativy utajit záběry mrtvého Ládina a další záznamy ze zásahu je politické. „Neměli bychom se zbavovat zákonů o transparentnosti jenom proto, že jejich naplnění by mohlo naštvat teroristy,“ podotkl. „Vláda by měla vyhovět zákonu a zveřejnit pro Američany historický záznam smrti Usámy bin Ládina,“ dodal.

O uvolnění záznamů akce a dalších informací o ní požádala podle zákona o svobodě informací i agentura Associated Press. Obamova vláda její žádost odmítla vyřídit rychle. Agentura se proti tomu odvolala s tím, že zpoždění kvůli byrokracii škodí veřejnému zájmu a umožňuje anonymním úředníkům účelově „pouštět“ informace o zásahu. Bez urychleného vyřízení může podle AP vyřízení žádosti trvat měsíce, či dokonce roky. Agentura svou žádost podala den po bin Ládinově smrti.

Oficiální vyjádření CIA:

„Zveřejnění těchto záznamů by poskytlo teroristickým skupinám a dalším subjektům nepřátelským vůči Spojeným státům informace, s jejichž pomocí by mohly vytvářet propagandu. Tu by šlo využít pro získávání rekrutů, peněz, podněcování napětí anebo získávání podpory pro cíle a akce, u nichž lze očekávat, že by mohly vyústit ve výjimečně vážné škody jak pro národní bezpečnost, tak pro zahraniční vztahy USA.“

CIA v zamítaném stanovisku k žádosti uvedla, že mnoho fotografií a videí je „poměrně názorných, když zachycují střelná zranění bin Ládina a další podobně hrůzné záběry jeho mrtvého těla“.