Bolivijci nechtějí dálnici. Protesty proti Moralesovi se šíří

La Paz – Bolivijská města zachvátily protesty proti současnému prezidentovi Evu Moralesovi. Lidé nesouhlasí s nedávným tvrdým zásahem policie proti indiánům, kteří protestovali proti stavbě silnice přes národní park. Kvůli krizi již odstoupili ministři vnitra a obrany. Poslední podobné protesty zažila Bolívie v lednu, kdy Morales zvýšil ceny plynu. Současné protesty podporuje i největší odborová organizace v zemi, která vyzývá ke generální stávce.

Nepokoje vypukly kvůli vládnímu plánu na stavbu silnice, která má procházet bolivijským územím a spojit Brazílii a Chile. Silnice, kterou by měla zaplatit Brazílie, je ale plánována přes národní park, kde žije přes 50 tisíc indiánů ze tří kmenů.     

Skupina zhruba 1000 indiánů se kvůli stavbě v srpnu vydala na 600 kilometrů dlouhý protestní pochod do hlavního města. V neděli je ale zastavili policisté, kteří demonstranty, mezi nimiž byly i ženy a děti, rozehnali slzným plynem. Policejní zásah vyvolal velké protesty veřejnosti, která chování policistů označila za extrémně násilné. Ihned po incidentu rezignovala ministryně obrany María Chacónová, v úterý ji následoval i ministr vnitra Sacha Llorenti. K zodpovědnosti za incident se ale žádný z nich nepřihlásil a prezident Morales ji odmítl.    

Morales také po útoku oznámil, že indiáni byli zmanipulováni jeho politickými odpůrci. Tvrdil rovněž, že média policejní zásah záměrně zveličují. Morales, který je prvním indiánem v čele Bolívie, stavbu silnice podporuje. Podle něj komunikace pomůže rozvoji zaostalé části země.