Slovenskému zdravotnictví hrozí kolaps

Bratislava – Na Slovensku podalo výpověď 2 411 lékařů. Odcházejí ze 34 nemocnic po celé zemi. Podle předsedy lékařských odborů hrozí kolaps celého zdravotnictví. Odboráři žádají dodržování zákoníku práce, změnu systému financování zdravotnictví, zastavení transformace nemocnic na akciové společnosti a zvýšení platů. Ministr zdravotnictví si už dohodl s lékaři jednání, na některé požadavky je ochoten přistoupit.

V některých nemocnicích podala výpověď až polovina sloužících lékařů. V řadě specializací zbude po výpovědích jen třicet procent lékařů. Podle šéfa Lékařského odborového sdružení Mariana Kollára je už situace nezvratná: „Dva měsíce se nebude nic dít, běží výpovědní lhůta. Pokud by za tu dobu nedošlo k dohodě, má vláda a ministerstvo zdravotnictví veškerou zodpovědnost za poskytování zdravotní péče.“

Situace kolem výpovědí je podle Kollára už nezvratná: „Rozhodli jsme se bojovat a můžu vás ubezpečit, že budeme bojovat až do konce.“

Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik, který dosud nebyl požadavkům odborů příliš nakloněn, má s lékaři jednat příští týden. Požadavky lékařů se podle ministra dají shrnout do jednoho – více peněz na platy a více peněz do nemocnic. „Věřím, že nalezneme společnou řeč, aby nebyli ohroženi pacienti,“ reagoval Uhliarik.

Nespokojení lékaři vedle vyšších platů ale chtějí také omezení přesčasů a zastavení přeměny nemocnic na akciové společnosti, což podle nich může vyústit v jejich prodej. Ministr ale nesouhlasí se zastavením transformace, která má podle vlády zamezit plýtvání penězi a zastavit zadlužování zdravotnictví. Odboráře neuspokojilo ani rozhodnutí kabinetu, který si vyhradil pravomoc posuzovat případný vstup soukromých investorů do státních zdravotních zařízení.

Slovenští lékaři se při prosazování svých požadavků inspirovali českými kolegy, kteří si hromadným podáváním výpovědí v rámci akce Děkujeme, odcházíme vymohli vyšší mzdy.