Tymošenková o svém procesu: Je to lynč a hanba!

Kyjev – Za klasický lynč a ostudu Ukrajiny dnes označila svůj proces ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková. „Již dávno měl být vynesen osvobozující verdikt, který by ukončil tohle ponížení Ukrajiny. Ale show pokračuje dál,“ řekla Tymošenková u příležitosti blížícího se konce procesu, v němž pro ni prokuratura žádá sedm let vězení. Podle obžaloby překročila nynější vůdkyně ukrajinské opozice své pravomoci, když v roce 2009 uzavřela nevýhodné dohody o dodávkách ruského zemního plynu.

Tymošenková při svém projevu u soudu dramaticky povstala, ačkoli předtím několik týdnů na znamení vzdoru zůstávala sedět. Její plamenná řeč trvala čtyři hodiny. Část projevu byla obhajobou a část důraznou politickou řečí, v níž osočovala prezidenta Viktora Janukovyče, svého úhlavního soka. Zároveň dala na vědomí, že neočekává osvobozující verdikt. „Nikdy, za žádných okolností nepožádám o amnestii, protože by to bylo uznání existence diktátorství v naší zemi,“ řekla. Podle ní je třeba se činitelů typu Janukovyče „rychle“ zbavit.

Julija Tymošenková:

„Tohle je klasický lynčovací proces prováděný skupinkou lidí, kteří dostali za úkol zbavit se nepříjemného problému.“

Tymošenková, která stojí v čele nejsilnější opoziční strany v zemi, veškerá obvinění odmítá a označuje je za politickou mstu prezidenta Viktora Janukovyče. Proces, který začal na konci června, považují Spojené státy a Evropská unie za politicky motivovaný. Společně vyzývají Janukovyče, aby našel způsob, jak soud ukončit.