Při záplavách v povodí Mekongu přes 100 mrtvých

Hanoj/Phnompenh - Více než sto obětí už si v Kambodži a ve Vietnamu vyžádaly nejhorší záplavy, jaké postihly oblast řeky Mekong od roku 2000. Týdny trvající prudké deště zaplavily domy, spláchly mosty a vynutily si evakuaci tisíců lidí. Oblast navíc ohrožuje tajfun Nesat, který si tento týden na Filipínách vyžádal nejméně 43 mrtvých a poté ochromil Hongkong a jižní Čínu. Do severního Vietnamu má tajfun dorazit dnes a podle meteorologů přinese tolik srážek, že se Mekong ještě více rozvodní.

Záplavy v úrodných oblastech podél řeky Mekong vyhnaly ceny rýže ve Vietnamu na tříleté maximum, což podle obchodníků dále zhorší problémy s inflací. Delta Mekongu produkuje více než polovinu vietnamské rýže a 90 procent jeho obilovin určených na vývoz. Vietnam je po Thajsku druhým největším exportérem rýže na světě.

Ve Vietnamu zahynulo nejméně devět lidí. V Kambodži už si záplavy vyžádaly nejméně 97 obětí. Pod vodou je více než 200 000 hektarů rýžových polí, ale to je zatím jen předběžný rozsah škod, uvedli místní úředníci. Záplavy postihly 150 000 rodin a na 15 000 lidí muselo být evakuováno.

V roce 2000 si nejhorší záplavy za celá desetiletí vyžádaly v deltě řeky Mekong více než 480 obětí. Následující rok zahynulo více než 300 lidí, když se řeka Mekong dlouhá 4 350 kilometrů rozvodnila táním ledovců v Tibetu.