Barmská přehrada na Iravadi nakonec nebude

Rangún – Barma ukončí stavbu kontroverzní přehrady a vodní elektrárny na řece Iravadi na severu země. Projekt za víc než 3,6 miliardy dolarů financovaný i Pekingem kritizovali ochránci přírody a lidských práv, včetně disidentky Do Aun Schan Su Ťij. Přehrada by o domov připravila přes 12 tisíc lidí a narušila ekosystém tohoto životně důležitého vodního zdroje.

Prezident Thein Sein ve vzkazu parlamentu uvedl, že projekt přehradní nádrže pro vodní elektrárnu v Kačjinském státě by měl být zastaven. Podobný vzkaz se rovná příkazu, protože vláda v čele s prezidentem má v parlamentu silnou převahu.

Stavba přehrady začala před rokem. Letos v srpnu zveřejnila Su Ťij otevřený dopis, v němž žádala zastavení prací; argumentovala mimo jiné tím, že kvůli vodnímu dílu zanikne 63 vesnic a o domov přijde na 12 000 Kačjinů, z nichž se nikdo nedočkal odškodnění za nucené vystěhování.

Stav Iravadi už delší dobu kritizují ekologové. Řeka je podle nich velmi znečištěná a kvalitě vody nepřispívá ani masivní odlesňování břehů. Kvůli zanedbanému stavu řeky se tak zhoršuje situace v deltě Iravadi, která je důležitým zdrojem potravin pro celou zemi.