Kolem Země za minutu

New York – Americký učitel James Drake si z internetu stáhl 600 za sebou jdoucích fotografií pořízených z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) při jejím průletu po dráze, znázorněné na mapě červenou linkou. V jednoduchém programu z nich vytvořil asi minutový videoklip a na webu s ním trhá rekordy sledovanosti. ISS by měla na oběžné dráze zůstat minimálně do roku 2020, případně ještě o osm let déle.

ISS, která se pohybuje ve výšce asi 350 kilometrů nad zemí, obletí svět během 91 minut. Časosběrné video, poskládané z mnoha jednotlivých snímků naší planety, zachycuje její let v jediné minutě.

Drake použil asi 600 volně přístupných fotek z internetových stránek věnovaných fotografiím Země, které byly pořízeny z vesmíru. Pospojoval je, aby působily jako jednolitý celek. Diváci si tak mohou vychutnat pohled na video, které začíná nad Tichým oceánem, přesouvá se nad Severní a Jižní Ameriku a končí svítáním nedaleko Antarktidy. Lze spatřit i některá konkrétní města.

Internetové stránky s názvem The Gateway to Astronaut Photography of Earth, odkud Drake snímky získal, shromažďují fotky z vesmíru už od mise Mercury z počátku 60. let 20. století. V současné době zde je přes milion snímků a denně přibývají další.

Drakeova cesta kolem Země (zdroj: ČT24)