Karzáí se nebude s Tálibánem bavit o míru

Kábul - Afghánský prezident Hamíd Karzáí vypověděl mírový dialog s radikálním hnutím Tálibán. Reagoval tak prý na nedávnou vraždu bývalého afghánského prezidenta Rabbáního. Tu podle všeho spáchal sebevražedný atentátník vydávající se za mírového emisara Tálibánu. Kábul od června tvrdí, že s Tálibánem vede předběžné mírové rozhovory, které měl řídit právě Rabbání. Karzáí ho pověřil vedením 70členného výboru, jehož úkolem bylo usilovat o dialog s Tálibánem.

Karzáí podle stanice BBC řekl, že se místo na jednání s Tálibánem raději zaměří na vyjednávání se sousedním Pákistánem. Cesta k míru podle něj jinudy nevede. Stěžoval si, že není možné najít vůdce Tálibánu mullu Muhammada Umara ani radu Tálibánu. „Kde jsou? Posel vydávající se za člena rady Tálibánu přijde a zabije a oni to nepotvrdí ani nepopřou. Můžeme proto hovořit jedině s Pákistánem. Kdo jiný je náš protihráč v mírovém procesu?“ řekl Karzáí.   

Kábul od června tvrdí, že s Tálibánem vede předběžné mírové rozhovory, které měl řídit Rabbání. Zabit byl spolu se čtyřmi strážci ve svém domě 20. září. Karzáí ho pověřil vedením sedmdesátičlenného výboru, jehož úkolem bylo usilovat o dialog s Tálibánem.   

V Pákistánu se vytvořila odnož Tálibánu a působí tam i nebezpečný klan Hakkáníů, jemuž jsou připisovány největší z útoků. Americká armáda minulý týden obvinila pákistánskou tajnou službu z napomáhání k těmto útokům. Islámábád pohrozil vypovězením spojenectví s USA v boji proti terorismu, jestliže ho Washington nepřestane obviňovat z podpory radikálů.