NATO prý zajalo budovatele výcvikového tábora extremistů

Kábul - Afghánské bezpečnostní síly ve spolupráci s vojáky NATO zatkly Hadžího Málího Chána, který je vysoce postaveným činitelem pákistánské extremistické sítě Hakkáníů. Chán v provincii Paktíja vybudoval výcvikové tábory pro povstalce a dohlížel na jejich provoz. Zároveň organizoval přesun bojovníků z Pákistánu do Afghánistánu, tvrdí aliance. Jenže afghánský Taliban Chánovo zatčení popírá.

Společně s dalšími ozbrojenci padl do zajetí Hadží Málí Chán, který se zabýval přesunem bojovníků z Pákistánu do Afghánistánu a dohlížel na provoz povstaleckých táborů, z nichž jeden letos pomáhal vybudovat. Tvrdí alespoň ISAF. Přestože byl Chán po zuby ozbrojen, jeho zatčení se údajně obešlo bez násilného odporu. 

Jenže Taliban tvrdí opak, jeho mluvčí Zabiulláh Mudžáhid říká, že jde o nepodloženou zprávu, která má za cíl snížit bojovou morálku povstalců. „Právě jsem s Hadžím Málím Chánem mluvil. Má se dobře, je úplně jinde a zadržen nebyl,“ uvedl.

Území provincie Paktíja i sousední Paktiky a Chóstu jsou baštami skupiny ozbrojenců Hakkání, která patří k hlavním povstaleckým hnutím Talibanu. Zároveň sousedí přímo s pákistánskými autonomními kmenovými územími, která jsou útočištěm islamistů.