Yosemitský národní park – nádhera v horách Sierra Nevady

San Francisco - Yosemitský národní park, jenž byl za národní prohlášen již 1. října 1890 a v roce 1984 uznán za Světové dědictví, navštíví každoročně přes 3,5 milionu turistů, z nichž většina zavítá do Yosemitského údolí podél řeky Merced. Kolem ní se rozkládají skaliska, z nichž padá nejvyšší vodopád v Severní Americe, Yosemitský vodopád, který dohromady měří 739 metrů. Druhou dominantou parku je nejvyšší žulový monolit na světě zvaný El Capitan, který svými 1095 metry během sezóny každodenně potrápí řadu horolezců. Za návštěvu určitě stojí též monumentální 1 450 metrů vysoký žulový útvar zvaný Half Dome a pod ním se nacházející vodopády Vernal (prý nejkrásnější v parku) a Nevada.

Yosemitský národní park je světově proslulý svými velkolepými žulovými skalisky, vodopády, sekvojovými lesy a biologickou diverzitou. Yosemite je jedna z největších a nejsouvislejších neporušených přírodních oblastí v Sierra Nevadě a park chrání celou škálu rostlin a živočichů. 

Park leží ve střední Sierra Nevadě v Kalifornii. Ze San Franciska je to k branám parku asi 3,5 hodin jízdy, z Los Angeles 6 hodin a ze San Bernardina 7 hodin. Yosemity jsou obklopeny dalšími přírodními oblastmi: Ansel Adams Wilderness na jihovýchodě, Hoover Wilderness na severovýchodě a Emigrant Wilderness na severu. 

Rozlohou 3 081 km² je park srovnatelný např. s Karlovarským krajem.