V Sofii se opět protestovalo proti „beztrestnosti“ Romů

Sofia - ASi 2000 přívrženců krajní pravice se v bulharském hlavním městě Sofii znovu sešly na demonstraci proti údajné beztrestnosti Romů. A to před úřadem hlavy státu, kam prezident Georgi Parvanov svolal kvůli etnickému napětí bezpečnostní radu státu. Protiromské protesty a následné potyčky s policií probíhají v bulharských městech už týden - od dopravní nehody, při které Romové v obci Katunica přejeli místního mladíka.

Kvůli etnickému napětí v zemi se dnes na popud prezidenta Georgiho Parvanova sešla bezpečnostní rada státu. Jednání se konalo v úřadu prezidenta, nedaleko něhož stoupenci bulharské radikální strany Útok demonstrovali proti údajné beztrestnosti Romů. Domáhali se zásahu proti romské kriminalitě. Žádali také znovuzavedení trestu smrti. Více než tisícovka stoupenců Bulharského národního svazu (BNS) se navíc vydala na pochod metropolí.

Bulharský prezident po zasedání bezpečnostní rady státu slíbil rozsáhlé kontroly nezákonně zbohatlých Bulharů a tvrdší postup úřadů proti zločincům.

Stoupenci dalšího extremistického uskupení Vnitřní makedonské revoluční organizace (VMRO) před budovu bulharského parlamentu sbírali podpisy k petici za větší účast státu při řešení napětí s Romy. 

Protiromské protesty v Bulharsku rozpoutala před týdnem dopravní nehoda, při níž Romové v jihobulharském městečku Katunica přejeli bulharského chlapce. Od minulého víkendu se pak každý večer konaly v Sofii a dalších velkých bulharských městech protiromské demonstrace, kterých se účastní především pravicoví radikálové.