Na Vesjoljych Kartinkách vyrostla nejedna ruská generace

Moskva - Legendární dětský časopis Vesjolyje Kartinki, na kterém vyrostly generace ruských čtenářů a který prošel rukama i mnohým školákům v socialistickém Československu, slaví 55 let své existence. Náklad mu po rozpadu Sovětského svazu klesl z někdejších bezmála 10 milionů na zhruba 100 tisíc. I tak ve svém žánru patří mezi nejčtenější.

Málokterý sovětský titul se dodnes může chlubit přídomkem kultovní. Vesjolyje Kartinki toto označení snesou. Od prvního čísla v září 1956 k dnešnímu dni se ho vytisklo a rozebralo víc než 5 miliard kusů. „Vycházeli jsme v nákladu 9,5 milionu výtisků měsíčně, to bylo nejvíc v celém Sovětském svazu, víc tiskla už jen Pravda jako ústřední tiskový orgán Komunistické strany,“ říká ředitelka vydavatelství Vesjolyje Kartinki Inna Antipenková. 

Do časopisu od samého začátku pravidelně přispívala absolutní špička na poli sovětské dětské literatury, mezi nimi autor Neználka Nikolaj Nosov nebo tvůrce textu sovětské i ruské hymny Sergej Michalkov, z výtvarníků pak například autor maskota moskevské olympiády Viktor Čižikov, který kreslil i do české Mateřídoušky. 

Časopis Vesjolyje Kartinki už 55 let láká na omalovánky, hádanky, zábavné verše a především rozpustilé obrázky. Konkurence ze Západu se přitom tvůrci časopisu nebojí. I v záplavě obrázkových magazínů disneyovského střihu zůstává ten jejich na ruském trhu mezi nejprodávanějšími. Starosti jim dělá spíš to, že nejmladší ruská generace ztrácí zájem o samotnou četbu.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)