Firmy v Zimbabwe musí prodat většinové podíly černošskému obyvatelstvu

Harare - V Zimbabwe začal platit zákon, podle kterého by zahraniční firmy měly většinové podíly přepsat na černé obyvatele země. Těm, které odmítnou, hrozí výrazné potíže. Tenhle krok může ale podle analytiků zimbabwskou ekonomiku naopak poškodit. Stejně jako dříve vyhnání bílých farmářů.

Zimbabwe chce už zase brát těm, co mají. Vláda nutí zahraniční společnosti, aby prodaly černošskému obyvatelstvu většinové podíly, to znamená 51 % akcií. Jinak hrozí ztrátou podnikatelského povolení nebo zabavením majetku. Přesto na 700 firem odmítlo. 

„Nedodržují pravidla. Pokud někdo porušuje zákon, tak nevidím důvod, proč s ním dobře zacházet,“ varuje ale zimbabwský ministr hospodářství Saviour Kasukuwere.

Zimbabwe ale za podíly nemá čím zaplatit. Ekonomika se v zemi proslulé milionovými bankovkami zhroutila už dávno. I tak se třeba mezinárodní pojišťovna Old Mutual odhodlala vzdát 25 % podílu. „Ale nedáváme ho zadarmo. Musíme dostat záruky, že za něj dostaneme odpovídající tržní cenu,“ říká člen vedení afrických poboček pojišťovny Old Mutual Kuseni Dlamini. A i když stát peníze nemá, může zaplatit i jinak, radí Dlamini: „Stát sice zkrachoval, ale o místní důlní průmysl a diamantové doly stále mají zájem zahraniční investoři, takže ti sem peníze přinesou.“ 

Stejný recept už si Zimbabwe vyzkoušelo. Pozemková reforma v roce 2000 násilně převedla farmy vlastněné bělochy na většinové černošské obyvatelstvo. Vzkvétající usedlosti v drtivé většině časem přestaly fungovat a tenhle pokus jen urychlil pád místní ekonomiky. 

Stejného efektu se teď bojí premiér Morgan Tsvangirai. Státní nátlak podle něj oslabí důvěru zahraničních investorů v době, kdy se země snaží vzpamatovat z nejhoršího. V Zimbabwe ale rozhoduje 87letý prezident Robert Mugabe. Zemi vládne tvrdou rukou 31 let, od osamostatnění od Velké Británie. A jeho strana už ho jmenovala jako kandidáta do dalších voleb, které budou zřejmě příští rok.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)