Vypálená mešita napjaté situaci v Izraeli neprospěje

Jeruzalém – V arabské vesnici Túba Zangharija v severním Izraeli někdo v noci na dnešek zapálil mešitu. Poškozený je především interiér, podle místních šlo o útok židovských extremistů. Ráno se 300 obyvatel vesnice vydalo k nejbližšímu izraelskému městu Roš Pina a chtěli zablokovat hlavní silnici. Početná policejní jednotka jim v postupu bránila slzným plynem, Arabové na policisty házeli kamení a pálili pneumatiky. Izraelští politici útok považují za nepřijatelný a odporující hodnotám Izraele.

V okolí mešity po sobě útočníci nechali nápisy Cenovka, Palmer a Pomsta. Podobné incidenty se staly v nedávné době na západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě. Premiér Benjamin Netanjahu hned ráno hovořil s velitelem bezpečnostní služby Šin Bet a nařídil co nejrychlejší vyšetření incidentu. „Premiér se při pohledu na záběry (z Túby) třásl hněvem a řekl, že podobné činy odporují hodnotám státu Izrael,“ uvádí se v prohlášení Netanjahuova úřadu. Připomíná se v něm také, že svoboda náboženství má v Izraeli vysokou cenu.

Vypálená mešita v Izraeli
Zdroj: ČT24

Ostře na incident reagoval také ministr vnitřní bezpečnosti Jicchak Aharonovič. Označil ho za „kriminální a opovrženíhodný útok na posvátné místo“. Šéfka opozice Cipi Livniová prohlásila, že „zapalovat mešity odporuje hodnotám Izraele jako židovského státu“.

Rozhovor s Jakubem Szántó (zdroj: ČT24)

Policie minulý měsíc vytvořila zvláštní jednotku, jejímž úkolem je hledat a dopadnout pravicové extremisty, kteří páchají podobné útoky na západním břehu Jordánu. Policie to považuje za nebezpečné činy, které mohou přerůst ve vystupňované násilí.

Podle ministra Panetty by měl Izrael obnovit mírová jednání

Izrael by měl obnovit mírová vyjednávání s Palestinci a začít zlepšovat vzájemné vztahy s Egyptem a Tureckem. Prohlásil to americký ministr obrany Leon Panetta, který je právě na návštěvě Izraele a palestinských území. Varoval taky před rostoucí diplomatickou izolací židovského státu na Blízkém východě.