Při náletu NATO zemřel vysoký velitel sítě Hakkání

Kábul – Jednotky NATO dnes oznámily, že při úterním náletu ve východoafghánské provincii Chóst připravily o život vysokého velitele extremistické sítě Hakkáníů, která je napojena na hnutí Tálibán a teroristy z al-Káidy. Zabitý vůdce známý pod jménem Dilavar byl údajně zástupcem Hadžího Málího Chána, označovaného za „mozek“ skupiny Hakkáníů, jehož prý alianční vojska zajala minulý týden.

Dilavar „byl nejdůležitějším podřízeným Hadžího Málího Chána. Byl usmrcen přesně týden po dopadení Chána,“ uvedly ve svém prohlášení Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). „Jeho smrt je další významnou ztrátou pro tuto povstaleckou skupinu,“ dodává se v textu. Společně s Dilavarem prý padli i dva jeho spolubojovníci.

Dilavar údajně řídil útoky proti afghánské armádě v oblasti kolem afghánsko-pákistánské hranice a zajišťoval dodávky zbraní. Pomáhal také zahraničním ozbrojencům pronikat do Afghánistánu a udržoval styky s al-Káidou a Islámským hnutím Uzbekistánu, které patří k nejnebezpečnějším teroristickým organizacím na světě.

Obávaná síť Hakkáníů je jedním z hlavních povstaleckých hnutí v Afghánistánu. Má baštu na východě země, její vedení ale sídlí na pákistánských kmenových územích. Afghánští a američtí představitelé síť obviňují z řady rozsáhlých násilných akcí, včetně dvacetihodinového obléhání amerického velvyslanectví, sídla ISAF a dalších západních cílů minulý měsíc v Kábulu, při němž zemřelo 27 Afghánců. Rozdrcení Hakkáníů se stalo pro mezinárodní síly v Afghánistánu prvořadým cílem.

Dilavarův nadřízený Hadží Málí Chán je strýc špiček zmíněné skupiny, Sirádžuddína a Badruddína Hakkáníových, a uctívaný stařešina klanu. V Afghánistánu dohlížel na provoz povstaleckých táborů, z nichž jeden letos pomáhal vybudovat, a organizoval přesuny bojovníků do země ze sousedního Pákistánu. NATO tvrdí, že padl do zajetí, hnutí Tálibán to ale popírá.