Půl milionu Němců se nedokáže odpojit

Berlín – Na internetu je závislých 560 tisíc Němců. Ukázala to vůbec první studie, která pro berlínské ministerstvo zdravotnictví zmapovala, o jak rozšířený problém jde. Vláda bije na poplach: chce zlepšit prevenci i možnosti terapie. V nebezpečí surfovat až do padnutí je hlavně mládež. Podle autora studie Hanse-Jürgena Rumora z univerzity v Lübecku je celkově víc postižených mužů, u mladších ročníků kolem 16 let ale překvapivě převažují děvčata. U dívek jsou to sociální sítě, u chlapců online hry. Varovnými signály jsou stále větší dávky, nervozita, podrážděnost, když internet není po ruce.

Největší problém má skupina lidí do 24 let, ale ani starší nejsou v bezpečí. Závislostí hrozí třeba i internetové nákupy a aukce. V kolonce „problematický uživatel“, tedy bez plné kontroly nad časem na webu, je dalších dva a půl milionu lidí.

  • Pomoc pro lidi závislé na internetu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2928/292739.jpg
  • Surfování po internetu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2928/292737.jpg

Poradna pro lidi závislé na webu sice nemá o klienty nouzi, většinou sem ale dorazí pozdě. „Jejich život je v troskách. Třeba 16 hodin denně dva roky v kuse sedí u počítače. Nechodí ven, jsou v izolaci. Vyhodí je ze školy nebo z práce. Dojdou jim peníze na účty, nemají třeba ani na jídlo, nemyjí se. Extrémní případy si třeba i nakoupí pleny, aby nemusely od počítače na toaletu,“ říká terapeut Jannis Wlachojiannis ze sdružení Lost in Space. Online-abstinence v dnešním světě je ale prakticky nemožná: vyléčí zde každého druhého.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)