K newyorským demonstrantům se připojí i Washington

New York - Tisíce lidí se chystají demonstrovat na náměstí Svobody ve Washingtonu proti válce a sociální nerovnosti. Připomenou si tak desáté výročí americké invaze do Afghánistánu a zároveň podpoří podobnou demonstraci, která už třetí týden pokračuje v newyorské finanční čtvrti. I organizátoři washingtonské akce přitom uvedli, že na místě hodlají zůstat neomezenou dobu. V hlavním městě se přitom již od soboty na McPhersonově náměstí odehrává menší protest inspirovaný newyorskou „okupací Wall Streetu“.

Organizátoři washingtonské demonstrace uvádějí, že chtějí protestovat proti válce v Afghánistánu, která vstupuje do 11. roku. Vadí jim také úsporná opatření v rozpočtu na nynější fiskální rok, který začal v říjnu. Rozpočet podle nich poskytuje „neomezené prostředky“ na válku a zájmy korporací a zároveň omezuje základní služby pro lidi. „Je čas zažehnout jiskru, která spustí skutečně demokratický, nenásilný přechod ke světu, v němž lidé mají volnost vytvářet spravedlivá a udržitelná řešení,“ stojí na webové stránce protestu.

Wall Street zažil největší demonstraci od začátku protestů

Účastníci newyorského protestu pod heslem Okupujte Wall Street tvrdí, že zastupují zájmy 99 procent lidí oproti „chamtivosti a korupci“ jednoho procenta bohatých. Své hnutí označují za „odpor bez vůdců“ a násilí. K lidem, kteří na Wall Streetu protestují už od poloviny září, se nyní přidali i odboráři. Ulicemi tak pochodovali zdravotní sestry nebo zaměstnanci v dopravě. Policie zadržela několik lidí, kteří se chtěli dostat přes policejní barikády.

Manhattanem pochodoval dav pěti tisíc lidí. Od začátku protestů v polovině září to byla největší demonstrace a také jedna z nejklidnějších. Až na menší potyčky s policisty se vše obešlo bez problémů.

Naštvaných Newyorčanů na Wall Street přibývá a tábor v parku začínají brát vážně i politici. Starosta Michael Bloomberg se snaží hájit zásahy policie a Bílý dům se k demonstrantům hrdě hlásí. „Důvody, proč lidé protestují, jsou ty samé, kvůli kterým se prezident Obama snaží najít podporu pro svůj plán vytváření pracovních míst. Ta frustrace je pochopitelná a prezident proti ní vždycky bojoval,“ prohlásil mluvčí Bílého domu Jay Carney. Někteří zájemci o post republikánského kandidáta do prezidentských voleb zaujali ale zcela opačný postoj. Herman Cain prohlásil, že demonstranti z Wall Street jsou závistiví a neameričtí, a Mitt Romney protesty nazval třídním bojem.

Stejně jako v New Yorku hodlají demonstranti na washingtonském náměstí Svobody diskutovat o řešení problémů společnosti a další taktice protestu. Inspirací jim přitom jsou letošní demonstrace v arabských zemích. Newyorskou demonstraci již například podpořily velké odborové centrály, konzervativci ji nicméně odsuzují jako akci extrémní levice. Někteří komentátoři pak podotýkají, že v New Yorku a dalších městech vzniká levicová obdoba konzervativního hnutí Tea Party.

Davy demonstrantů zaplnily Wall Street (zdroj: ČT24)