Navštivte Schwarzeneggerovo muzeum - on už to udělal

Thal (Rakousko) – Mít ještě za života své vlastní muzeum se poštěstí asi jen málokomu, někdejšímu hrdinovi akčních filmů Arnoldu Schwarzeneggerovi se to – jako leccos dalšího v životě – podařilo. V rodném Thalu nedaleko Štýrského Hradce dnes slavnostně otevřel své muzeum. „Jsem rád, že mohu svému synovi a synovci ukázat svou starou vlast,“ prohlásil v krátkém projevu bývalý rakouský kulturista, pozdější úspěšný hollywoodský herec a poté kalifornský guvernér. Kromě inaugurace muzea také slavnostně odhalil svou bronzovou sochu kulturisty, kterou přivezl z USA.

Schwarzenegger přiletěl do Rakouska ve čtvrtek. Muzeum v jeho rodném domě zpřístupnili návštěvníkům 30. července - v den „Terminátorových“ narozenin. Schwarzenegger ale slíbil, že na podzim přijede, aby je slavnostně otevřel.

Dvoupatrová budova se žlutou fasádou z první poloviny 19. století stojí ve vesnici vzdálené tři kilometry od Štýrského Hradce a je vybavena původním nábytkem z časů Schwarzeneggerova dětství. On sám ji před dvěma lety navštívil a doporučil, jak nábytek rozestavět. Muzeum je otevřené od středy do neděle od 10:00 do 17:00. Mezi tisícovkou exponátů a fotografií nechybějí Schwarzeneggerovy první váhy a činky nebo stůl, za nímž seděl ve funkci guvernéra, nebo figuríny jeho nejslavnějších filmových postav.

Schwarzenegger se mezitím pustil do psaní svých druhých memoárů. Zároveň pracuje i na filmovém comebacku. Na stříbrná plátna by se měl vrátit ve westernu The Last Stand i jako unesený architekt ve filmu islandské režisérky Evy Danielsové Captive.