Obama vzdal hold vojákům, Afghánci důvod ke slavení nemají

Washington – Americký prezident Barack Obama ocenil úsilí vojáků, kteří bojovali v Afghánistánu. Je to totiž právě deset let, co zde začala válka. Afghánistán si dnes připomněl invazi Spojených států, která svrhla vládu Talibanu a která odstartovala dlouhé roky konfliktu, který už stál tisíce životů a stovky miliard dolarů.

„Moje manželka Michelle a já se připojujeme ke všem Američanům, abychom pozdravili půl milionu mužů a žen, kteří v Afghánistánu chrabře sloužili, aby naši občané i země byli bezpečnější,“ ocenil dnes americké vojáky bojující v Afghánistánu Obama. „Oceňujeme památku téměř 1 800 amerických vlastenců a četných partnerů mezinárodní koalice, kteří se statečně obětovali v Afghánistánu za naši společnou svobodu a bezpečí,“ dodal.   

Afghánci dnes v den výročí začátku války moc důvodů k oslavám neměli. Jediné, co je v zemi citelně znát, jsou zpřísněná bezpečnostní opatření po vlně nedávných útoků, konkrétně po zavraždění exprezidenta a mírového vyjednávače Burhánuddína Rabbáního, jehož smrt zmařila vládní strategii rozhovorů o míru s Talibanem.

Pro mnoho Afghánců je výročí příležitostí dát najevo nespokojenost. „Od chvíle, kdy Američané a jejich spojenci přišli do Afghánistánu, se tu zhoršila bezpečnost a i oni se pustili do zabíjení nevinných civilistů,“ stěžuje si prodavač Chán Agha. 

Prezident Hamíd Karzáí dnes připustil, že jeho vláda a její spojenci z NATO „selhali“, protože nedokázali zajistit Afgháncům bezpečnost. 

K desátému výročí zahraniční invaze se dnes ozvali i povstalci. V prohlášení uvedli, že deset let odporu Talibanu donutilo NATO a Američany uvažovat o stažení jejich sil z Afghánistánu. „Spojené státy připravily Afghánce o jejich vlastní islámské zákony, o bezpečnost a stabilitu. Zasahování Američanů do života nezávislých zemí pod rouškou demokracie, zachování míru a boje proti terorismu, nemá jiný cíl než vykořisťování,“ uvádí se v prohlášení Talibanu.