Olej z lodi uvízlé u Nového Zélandu zasáhl pobřeží

Wellington – Do boje s časem se pustily novozélandské záchranné týmy, které se snaží odčerpat topný olej z nákladní lodi Rena. Ta ve středu uvízla na útesu u pobřeží Nového Zélandu. Od té doby z ní už uniklo asi 20 až 30 tun ropného oleje. Část z něj dorazila k pobřeží.

Rena, která patří řecké společnosti Costamare a plula pod liberijskou vlajkou, má trhlinu v boku a proraženou palivovou nádrž. Plavidlo vezlo kromě zhruba 1 700 tun topného oleje i 2 100 nákladních kontejnerů. Hned během prvních 24 hodin se olejová skvrna rozšířila do vzdálenosti pěti kilometrů od lodi a hlášeny byly první případy uhynulých ptáků. 

Odčerpání oleje z uvízlé lodi je pro úřady prioritou, protože hrozí její rozlomení ve špatném počasí, které meteorologové na dnešek v oblasti předpověděli. Teprve po odčerpání topného oleje, které potrvá asi dva dny, bude možné začít s vykládkou lodi. Nakonec se prý záchranáři pokusí ji z útesu Astrolabe uvolnit.

Majitel lodi, řecká společnost Costamare, neposkytla podle zpravodajského serveru BBC News žádné vysvětlení, proč loď najela na známý útes. Uvedla pouze, že s místními úřady „plně spolupracuje s cílem minimalizovat škody“. Ministerstvo životního prostředí vyslalo na pláže pátrací týmy a otevřelo dvě záchranná střediska pro ptáky a další živočichy zasažené unikajícím olejem.

Nákladní loď
Zdroj: ČT24

Zatím v nich skončilo několik ptáků a tučňáků nejmenších (Eudyptula minor). „Jsou pokrytí od hlavy po paty černou, lepkavou a mazlavou hmotou, která jim prosákla až na kůži,“ řekl Brett Gartrell z Novozélandského zdravotního střediska pro volně žijící živočichy. „Také to spolykali a začínají být chudokrevní, což je součástí toxického účinku topného oleje,“ dodal.   

Olej ptáky zasáhl v hnízdní sezoně

Podle ochránců přírody je načasování nehody uprostřed hnízdní sezony ptáků katastrofální. Organizace Greenpeace se obává, že by únik topného oleje mohl ohrozit i velryby a delfíny přivádějící v této oblasti na svět mláďata. 

Oblast Bay of Plenty, kde Rena najela na útes, patří mezi hlavní novozélandské turistické atrakce. Topný olej už zasáhl pláž v Tauranze, jejíž obyvatelé dostali od úřadů varování, aby nevstupovali do vody.