Za životopis thajského krále na internetu až 15 let vězení

Bangkok – V Thajsku mohou jít za urážku královské rodiny lidé za mříže. Právě teď jeden takový soud probíhá, stojí před ním americký právník, který na internetu přeložil kontroverzní biografii místního krále. Její knižní vydání je přitom v Thajsku zakázané.

Americký právník Joe Gordon je původem z Thajska a stojí před soudem za to, že na svém blogu na internetu prezentoval překlad kontroverzní biografie 83letého thajského krále Pchúmipchona Adundéta. Urážka královského majestátu je přitom v Thajsku jedním z nejtěžších zločinů. 

Místní zákony jsou nekompromisní. Zakazují jakoukoli kritiku monarchie a královské rodiny. Gordon překlad zveřejnil na internetu a otázkou v případu zůstává, zda se přísné thajské zákony vztahují i na internet. 

Obžalovaný svoji vinu přiznal s nadějí, že mu to přinese mírnější trest. Za mřížemi doufá v americkou pomoc. „Pan Obama řekl, že udělá cokoli, aby ubránil naše lidi. Chci, aby mi americká vláda pomohla. Jde tu o svobodu projevu,“ vyzval Joe Gordon. 

Za urážku královské rodiny může Joe Gordon dostat až 15 let vězení. Thajský král nastoupil na trůn v roce 1946. A obraz monarchy je v Thajsku přísně střežen. Respekt je vyžadován nejen od Thajců, ale i od cizinců.

Američanovi hrozí v Thajsku vězení (zdroj: ČT24)