New York soudí obchodníka se smrtí

New York - Před newyorským soudem začíná hlavní líčení s ruským podnikatelem a „obchodníkem se smrtí“ Viktorem Butem. Po dvacet let podle žaloby ilegálně dodával ve velkém zbraně do mnoha nepokojných regionů světa. Před třemi lety ho dopadla policie v Thajsku a loni ho vydala ke stíhání do Spojených států. Hrozí mu doživotí. On sám o sobě tvrdí, že se ničeho nedopustil.

But si za svou činnost vysloužil žalobu před federálním soudem v New Yorku, jeho kauza ale také odstartovala vážný právní a politický spor Washingtonu s Moskvou. Rusko se k charakteru jeho provinění oficiálně nevyjadřuje, prohlašuje ale, že jeho vydání z Thajska do USA bylo protiprávní. Spojené státy obhajují právo Buta soudit na základě tvrzení, že zbraně, které prodával, měly být použity proti Američanům.

Čtyřiačtyřicetiletý bývalý důstojník sovětského letectva hovořící plynně čtyřmi jazyky byl zadržen v roce 2008 při společné akci amerických a thajských agentů, kteří se vydávali za členy kolumbijské levicové gerily. Thajsko loni v listopadu přes důrazné protesty Ruska vydalo Buta do USA, kde mu hrozí trest 25 let vězení až doživotí.

Butův majetek se dnes odhaduje na šest miliard dolarů. Jeho obchodními partnery byli například bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, někdejší liberijský prezident Charles Taylor nebo špičky afghánského Tálibánu. Některé letouny z jeho flotily podle amerického tisku ovšem dodávaly vojenský materiál i pro americké invazní síly v Iráku. Postupem času dal But dohromady letku šedesáti strojů, které operovaly nejen v ohniscích napětí v Africe a Asii, ale měly údajně základny i v Belgii a východní Evropě.

But se do svého podnikání pustil hned po rozpadu Sovětského svazu. Jeho dramatický životní příběh je znám široké veřejnosti z amerického akčního filmu Obchodník se smrtí z roku 2005, kde ruského dodavatele zbraní všeho druhu ztvárnil Nicolas Cage.