Klausova výjimka dostala v unii zelenou

Lucemburk – Evropská unie vyslyšela žádost české vlády a dala zelenou ratifikaci české výjimky z listiny základních práv, na které trval prezident Václav Klaus. Výjimka by přitom paradoxně mohla narazit právě v Česku. Jelikož se bude schvalovat spolu se smlouvou o přistoupení Chorvatska, hrozí, že by nemusela projít Senátem, kterou nyní ovládá ČSSD. Ta je totiž striktně proti výjimce.

Zelenou procesu ratifikace výjimky dali dnes v Lucemburku ministři zahraničí a ministři pro evropské záležitosti. Definitivně by toto rozhodnutí měl potvrdit summit EU 23. října. 

K přijetí výjimky se státy EU zavázaly na žádost Klause už na podzim 2009. Prezident si ji tehdy vymínil před podpisem Lisabonské smlouvy. Chtěl tak ochránit Česko před případnými nároky sudetských Němců na majetek v ČR.     

Sociální demokraté vyzývali opakovaně vládu, aby výjimku neprosazovala. Kabinet nicméně nakonec žádost o připojení tohoto protokolu k unijním smlouvám oficiálně podal. 

„Jestliže vláda bude na zařazení výjimky trvat, říká si o mezinárodní blamáž ve vztahu k celé Evropské unii,“ uvedla před několika dny místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD). Výjimku totiž budou muset ratifikovat parlamenty členských zemí, tedy i ten český, jehož horní komoru ale ovládá sociální demokracie.