Srbsko a Černá Hora blíž unii

Brusel – Evropská komise dnes s Černou Horou zahájila přístupová jednání a Srbsku udělila status kandidátské země. Rozhovory se Srbskem se otevřou pod podmínkou, že Bělehrad pokročí v jednáních s Kosovem. Doporučení komise ovšem musí ještě jednomyslně schválit 27 členských zemí.

„Srbsko pokročilo v mnoha důležitých oblastech a komise proto doporučuje této zemi udělit status kandidáta. Pod podmínkou, že Srbsko opět zahájí dialog s Kosovem a brzy uvede do praxe všechny dohody, kterých se do této chvíle dosáhlo,“ řekl dnes komisař pro rozšiřování Štefan Füle.

Cesta Srbska, které o členství požádalo v roce 2009, do EU ale tedy bude zřejmě ještě hodně dlouhá. Problém se dá čekat zejména kvůli jeho napjatým vztahům s Kosovem, které se od něj v roce 2008 jednostranně odtrhlo a jehož nezávislost Bělehrad neuznává.   

Bělehrad dnes kroky komise přivítal. „Jsem hrdý na to, že naše reformy byly Evropskou komisí vyhodnoceny jako úspěšné,“ prohlásil prezident Boris Tadić. Obzvlášť pyšný je prý na hodnocení v ožehavých oblastech, jako je justice nebo boj proti organizovanému zločinu a korupci. 

Ministr zahraničí Vuk Jeremić ovšem odmítl podmínku unie. „Naše politika vůči Kosovu se nemůže měnit podle názorů Evropské komise,“ řekl. Přibližování Srbska k EU a řešení kosovské krize nemají podle něj nic společného: „Jsou to dva oddělené procesy, které se navzájem nemohou ovlivňovat,“ zdůraznil.

Ohledně Turecka komise vyzvala EU k pokračování v přístupových rozhovorech, které v poslední době zamrzly. Vyjádřila obavu z pokračujícího napětí mezi Tureckem a Kyprem a vyzvala Ankaru, aby se zdržela kroků, které by toto napětí ještě zhoršovaly. 

Podle komise příliš v cestě do unie nepokročila ani Bosna a Hercegovina. Komise proto nedoporučila žádné nové kroky. Podobně se vyjádřila k Albánii. Také Makedonie, která se stala kandidátem již před šesti lety, má zůstat v předsálí unie kvůli nedořešenému letitému sporu s Řeckem kolem svého jména.