Genderová rovnost i v britské monarchii?

Londýn – Britský premiér David Cameron zahájil proces, který by měl vést ke změně zákona o nástupnictví na trůn. Změna by měla platit už pro případnou prvorozenou dceru vévody a vévodkyně z Cambridge. Britská pravidla pro nástupnictví totiž stále upřednostňují muže, což je podle Camerona „anomálie, která porušuje genderovou rovnost“. Britský premiér poslal své návrhy změn nástupnických pravidel všem premiérům států Commonwealthu.

„Ve Velké Británii jsme zjistili, že je stále obtížnější odůvodňovat dva konkrétní aspekty těchto pravidel v nástupnictví na trůn. Prvním z nich je pravidlo, které říká, že starší dcera má přenechat své místo v posloupnosti na trůn mladšímu synovi. Ve všech ostatních aspektech života se hlásíme k genderové rovnosti a tohle je anomálie, která v předpisech týkajících se nejvyšší veřejné funkce stále nadřazuje muže nad ženy,“ napsal Cameron ve svém dopise.

Ministerský předseda chce kromě ukončení mužské primogenitury otevřít i cestu k trůnu členům královské rodiny, kteří si vezmou římského katolíka. Třetím návrhem je změna pravidel sňatků. Podle Cameronova návrhu by měl monarcha udílet souhlas pouze ke svatbám prvních šesti osob v pořadí na trůn.

Dubnová svatba prince Williama a Catherine Middletonové znovu rozvířila veřejnou diskusi o změnách pravidel nástupnictví. Předpokládá se, že diskuse na nejvyšší úrovni bude pokračovat už tento měsíc na setkání lídrů Commonwealthu, kterého se zúčastní i královna.