Ve znamení kříže: Kaczyński bude symbol hájit do posledního dechu

Varšava – Šéf polské opozice Jaroslaw Kaczyński dnes řekl, že hodlá bránit kříž visící v Sejmu, dolní komoře parlamentu, který se tam nelíbí antiklerikálnímu Palikotovu hnutí (RP). Tento náboženský symbol v Sejmu podle RP porušuje ústavní zásadu neutrality státu ve věci vyznání. Členové RP jsou podle Kaczyńského lidé se šílenými návrhy, kteří chtějí zničit katolické tradice Poláků, a tím i celý národ.

Předseda RP Janusz Palikot v úterý v rozhovoru pro televizi TVN24 řekl, že chce s předsedou Sejmu jednat o možném odstranění kříže z jednacího sálu. Pokud by to nepřineslo výsledky, nevylučuje, že se v této věci obrátí na ústavní soud. „Je to určitá tradice, určitá hodnota,“ řekl o kříži předseda opoziční národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Kaczyński. „Ti, kteří ji chtějí ničit, chtějí ničit národ a tomu se my postavíme.“

Do jednacího sálu Sejmu kříž z ebenového dřeva v noci z 19. na 20. října 1997 pověsili dva poslanci z někdejší Volební akce Solidarita (AWS). Poslanci AWS kříž na stěně za zády předsednictví Sejmu umístili bez jeho vědomí. Na tomto místě křesťanský symbol v jednacím sále zůstal dodnes. Až se sejde Sejm v novém složení, hodlá Kaczyński předložit návrh usnesení, v němž by zákonodárci pravomocným způsobem uznali, že kříž v jednacím sále parlamentu je.

Polský Sejm se poprvé sejde 8. listopadu. Palikot a jeho lidé prý chystají zákony, o nichž se zatím v Polsku mluvilo tiše. Nejdříve chtějí kříže odstranit ze všech veřejných míst v Polsku, ze škol i úřadů.

Polsko bude mít novou vládu už letos

Polsko bude mít novou vládu už za několik týdnů, a ne až po Novém roce, když už nebude předsedat Evropské unii. Dnes to řekl premiér Donald Tusk, jehož Občanská platforma vyhrála nedělní parlamentní volby a který původně chtěl do konce prosince vládnout se svým nynějším týmem.

První schůzi parlamentu po volbách, které se konaly minulou neděli, prezident Bronislaw Komorowski svolá 8. listopadu, což je nejzazší možný termín. Nejpozději 22. listopadu jmenuje druhou vládu premiéra Donalda Tuska.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)