Mexická policie chytila velkou rybu z kartelu Zetas

Mexiko – Mexická armáda zajala Carlose Castilla, vysokého představitele drogového kartelu Zetas, který byl údajně osobně odpovědný za srpnovou vraždu 52 lidí v Monterrey. Členové kartelu ihned po zatčení napadli vojenskou hlídku, pokusili se vězně osvobodit a rozpoutali několikahodinovou přestřelku.

Sedmatřicetiletý Castillo je třetím nejvýše postaveným členem kartelu Zetas. Na jeho význam pro drogový gang ukazuje právě pokus o jeho osvobození, protože k podobným akcím přistupují kartely jen velmi zřídka. Nařídil údajně srpnový žhářský útok na kasino v Monterrey. K útoku se rozhodl, protože majitel kasina odmítal kartelu platit výpalné.

Mexické drogové kartely vedou válku mezi sebou o co nejlukrativnější stezky pro pašování drog z Jižní Ameriky do Spojených států, kde je jejich hlavní odbytiště. Zároveň bojují i proti mexickým bezpečnostním silám. Prezident Felipe Calderón po nástupu do úřadu v roce 2006 vyhlásil drogovým gangům válku, situace je ale od té doby spíš horší. Za pět let zemřelo v zemi při střetech gangů mezi sebou nebo s policií více než 44 000 lidí, z toho téměř čtvrtina letos.