Tyranosauři byli o třetinu těžší

Washington - Tyranosauři, kteří patřili k nejobávanějším predátorům pravěku, byli zhruba o 30 procent těžší, než se doposud předpokládalo. Zjistili to američtí vědci na základě nových a přesnějších počítačových měření na dostupných fosilizovaných kostrách.

Podle časopisu PLoS One provedli výzkumníci rekonstrukci pěti jedinců Tyranosaura Rexe pomocí trojrozměrných laserových skenerů a nových počítačových modelů. Zkoumána byla i nejúplnější a největší kostra tyranosauří samičky Sue z přírodovědeckého muzea Field v Chicagu. A zjistilo se, že vážila devět tun, tedy o 30 procent více, než se dosud odhadovalo. Vysoká byla 3,5 metru a od hlavy až ke konci ocasu měřila 13 metrů.

Na rozdíl od minulých měření vědci v tom současném provedli výpočty na zkompletovaných kostrách praještěrů, jejichž poslední zástupci vyhynuli před 65 miliony let. Dříve se jejich tělesné míry odhadovaly buď na zmenšených modelech tyranosaurů, anebo srovnáváním se současnými zvířaty při započtení jejich různých odchylek.

Jejich vyšší hmotnost také šla na úkor jejich mrštnosti, navíc jejich lýtkové svalstvo nebylo tak silné. Mohli tedy dosahovat rychlosti 16 až 40 kilometrův hodině. Překvapivým zjištěním také je, že tyranosauři v útlém věku byli naopak hubenější. Ale ve věku kolem 10 až 15 let přibývali na váze přímo dramaticky: zhruba o pět kilogramů denně. To vyvolalo dohady, že jejich metabolismus byl natolik rychlý, že museli mít teplou krev.