Sýrie přišla kvůli protestům o miliardy

Damašek - Sýrii už stály protivládní nepokoje odhadem 27 miliard dolarů. Tvrdí to poradenská společnost Geopolicity. Sedmiměsíční protivládní protesty v Sýrii připravily podle Organizace spojených národů o život už přes 3 000 lidí. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva uvedl, že mezi nimi bylo nejmíň 187 dětí. Stovky Syřanů skončily ve vězení. Západní státy v čele s Evropskou unií se v OSN pokusily prosadit rezoluci proti Sýrii, narazily ale na veto Číny a Ruska.

Série protivládních nepokojů podle společnosti Geopolicity nepochybně poznamená ekonomiku země. Odhaduje, že dosavadní protesty proti režimu dosud stály Sýrii 27 miliard dolarů, což se prý odrazí na výši hrubého domácího produktu a deficitu veřejného rozpočtu. Částka je přitom jenom odhadem ekonomických škod, společnost do ní nezapočítala například poničenou infrastrukturu nebo zmařené investice.

Demonstrace pokračují v Sýrii i dnes. Policisté opět obrátili zbraně proti protestujícím, zemřelo deset lidí. Účast na dnešních demonstracích je vysoká, protestující neodradila ani přítomnost mnoha vojáků. Aktivisté tvrdí, že z armády prchá stále víc vojáků a že se vládní jednotky na mnoha místech ocitají tváří v tvář svým bývalým kolegům.

Jen za posledních 10 dní násilností zemřelo v Sýrii nejméně 100 lidí. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová proto vyzvala: „Je povinností všech členů mezinárodního společenství, aby společným a rázným postupem podnikli ochranná opatření dříve, než pokračující tvrdé represe a zabíjení uvrhnou tuto zemi do skutečné občanské války.“

Rada bezpečnosti OSN teď bude rozhodovat o případných opatřeních. Již sedm měsíců pokračují v Sýrii protesty proti režimu Bašára Asada, ten protesty tvrdě potlačuje. Tvrdí, že za násilnými demonstracemi stojí „teroristé, zločinecké gangy a sabotéři“, kteří chtějí destabilizovat zemi. 

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Západ situaci v Sýrii kritizuje, Evropská unie dnes například zpřísnila sankce proti Asadovu režimu. Zmrazila majetek syrské Obchodní banky. Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová tento krok označila za důsledek „otřesné a brutální kampaně“, kterou vede syrská vláda proti vlastnímu národu. „Naše sankce nemají postihnout syrské občany, ale připravit vládu o finanční příjmy a zbavit ji podpory, kterou využívá při potlačování protestů,“ řekla. 


V Tunisu protestují islamisté
 

V Tunisu se dnes sešlo několik tisíc islamistů, kteří požadují zavedení islámského práva. Demonstranti zaútočili na policisty, házeli po nich kameny, několik se jich pokusilo dostat až k sídlu úřadu premiéra. Několik stovek lidí také protestovalo před soukromou televizí Nessam TV proti uvedení filmu Persepolis, protože je prý urážlivý. 

Nepokoje pokračují po minulém víkendu, kdy se islamisté vydali do ulic právě kvůli filmu Persepolis a také kvůli novému nařízení, které zakazuje na univerzitách nošení závoje přes obličej.