Papír končí: France Soir bude už jen na webu

Paříž – Vedení France Soir dnes oznámilo, že tento velký francouzský deník přestane jako první v zemi vycházet jako tiskovina. Už od prosince má být k dipozici už jen na internetu. Vedení listu se k tomuto kroku rozhodlo kvůli malému prodeji výtisků a velkým finančním ztrátám. Ze 140 zaměstnanců by mělo odejít 89 lidí, webová redakce by měla zajistit práci už jen 32 novinářům.

Zaměstnanci na chystané propouštění už dnes reagovali stávkou, v sobotu proto noviny nevyjdou. Stávkami hodlají zaměstnanci narušit i poslední dny papírové podoby deníku.

France Soir, který vznikl na konci druhé světové války, zaměstnával v 60. letech minulého století na 400 novinářů a vycházel v milionech výtisků denně. V listopadu 1970 jeho denní náklad vystoupal na rekordních více než 2,2 milionu výtisků vydání k úmrtí generála Charlese de Gaulla.

Nepomohl ani Pugačov

V posledních letech měl deník stále větší finanční problémy, až se před dvěma lety dostal na pokraj zániku. Tehdy se o jeho záchranu pokusil tehdy pětadvacetiletý naturalizovaný Francouz ruského původu Alexandr Pugačov. Jeho otec Sergej Pugačov vytvořil ohromné jmění za ruského prezidenta Borise Jelcina a údajně má blízko i k jeho nástupci a současnému premiérovi Vladimiru Putinovi. Mladý Pugačov investoval do francouzského listu desítky milionů eur a přijal plán jeho obnovy, který neměl v místním tisku obdoby. Přitáhl zkušené novináře a uskutečnil několikatýdenní reklamní kampaň. Oproti předchozím 22 000 výtiskům denně vrhl do stánků na 500 000 výtisků za 50 centů (zhruba 12 Kč), což byla polovina ceny jeho hlavního konkurenta Le Parisien. Loňské hospodaření deníku ale skončilo ztrátou 31 milionů eur a Pugačov dal najevo, že již nehodlá list v současné podobě financovat.