Stalo se v Římě: Demonstranti napadli banky

Řím/Washington/Praha – Agresivní demonstranti v Římě napadli banky, obchody a podpálili auta i budovu ministerstva obrany. Policie proti nim zasáhla slzným plynem a vodními děly. Stalo se tak v rámci protestu proti sociální nerovnosti, který dnes probíhá v 951 městech v 82 zemích. Akce Jednotně za změnu světa brojí proti údajné hamižnosti nadnárodních korporací, finančnickému hromadění kapitálu a vysokým životním nákladům. Kritizuje také neschopnost vlád řešit hospodářskou krizi. Demonstrace nespokojených se koná i v Praze.

Na náměstí sv. Jana v centru Říma se sešlo víc jak 100 000 lidí, kteří začali demonstrovat proti sociální a ekonomické nerovnosti ve světě, stejně jako proti úsporným opatřením Berlusconiho vlády. Skupinky převážně maskovaných násilníků přitom v místě průvodu rozbíjely výlohy bank a zapalovaly auta. Poškozovaly i místní obchody. Žádná hlášení ale zatím oznámena nebyla. Hlavní heslo demonstrantů zní „Změňme Evropu, změňme Itálii“.

Demonstranti také pálili italské a unijní vlajky. Odpoledne policie zasáhla nedaleko Kolosea proti stovkám násilníků s černými šátky přes obličej (uskupení tzv. Černého bloku), kteří po bezpečnostních silách házeli dýmovnice a zápalné a jiné lahve. Italský list Corriere della Serra uvádí, že zraněno bylo nejméně dvacet osob, mezi nimi i jeden policista.

Webové stránky organizátorů 15. 10. 2011: United for Globalchange naleznete zde. Mapu protestů naleznete zde. Obrazovou galerii dnešních nepokojů si můžete prohlédnout tady.

Inspirace? Puerta del Sol a Wall Street

Dnešní celosvětový protest se inspiroval kampaní „nespokojených“, která začala na jaře ve Španělsku, a v poslední době organizátory povzbudila protestní kampaň na Wall Streetu. V centru finančního světa na newyorském Manhattanu se lidé scházejí už od 17. září a demonstrují proti sociální nerovnosti a chamtivosti velkých firem.

Společné heslo všech nenásilných protestů zní United for Globalchange (Jednotně za změnu světa). Největší protesty se očekávají u finančních center, hlavně v New Yorku a Londýně, ale také v Aténách, Římě a Frankfurtu, kde sídlí Evropská centrální banka. Naopak třeba v Paříži by protestujících mělo být podle místních médií málo.

Cíl organizátorů:

„Společně a jedním hlasem dáme najevo finančním elitám a politikům, kteří pro nás pracují, že to jsme my, lidé, kdo rozhoduje o své budoucnosti.“

Protesty nespokojených probíhají i ve Španělsku, které zažilo velké bouře již v létě. Tehdy převážně mladí demonstranti obsadili centrální madridské náměstí Puerta del Sol v rámci hnutí Real Democracy Now. Stejně jako na Wall Streetu i oni demonstrovali proti chamtivosti mocných a vysoké nezaměstnanosti, na rozdíl od amerických demonstrantů měli ale jasně stanovené požadavky: snížit korupci, snížit nezaměstnanost a efektivně bojovat proti hospodářské krizi.

Protestní den zahájila Asie

Mezi prvními vyšli do ulic Japonci, Filipínci, Tchajwanci a Australané. V Sydney demonstrovalo 2 000, v Melbourne 1 000 lidí. V tchajwanské metropoli Tchaj-pej protestovalo 1 500 demonstrantů. „I na Tchaj-wanu máme to jedno procento bohatých. Většina spadá do zbývajících devětadevadesáti. Lidi nemají práci, od recese z roku 2008 se snižují platy a teď to začíná nanovo,“ vysvětlila svou motivaci k protestům Joey Tanová. „Lidé na Filipínách, stejně jako Američané a obyvatelé jiných částí světa, jsou tvrdě zasaženi krizí kapitalismu. Bojujeme za budoucnost našich dětí,“ uvedla manilská demonstrantka Jom Salvadorová.

Ve Frankfurtu nad Mohanem protestovalo 5 000 demonstrantů před sídlem Evropské centrální banky s transparenty „Evropa – řecká tragédie“. Demonstruje se ale i ve většině dalších velkých německých měst, v Berlíně protestující zamířili k sídlu kancléřky.

V londýnském finančním centru City se shromáždilo kolem 800 „nespokojených“. S policisty se střetlo několik demonstrantů, z nichž jeden byl zatčen. Nadšení přítomných vyvolal příchod australského spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, který je přišel podpořit při povolené vycházce v rámci svého domácího vězení a jehož server vzbudil pozornost zveřejněním důvěrných amerických diplomatických depeší. Domácí vězení Assangeovi nařídila britská justice, která zvažuje jeho vydání do Švédska, kde Assange čelí obvinění ze sexuálního násilí.

Analytička Bossisová: Chybí vize, jak svět uspořádat jinak

Řada analytiků se domnívala, že letní řecké, španělské a italské demonstrace ztratily na dynamice, dnešní protesty je však vyvádějí z omylu. „S protesty ve skutečnosti souhlasí více lidí, než kolik se jich skutečně účastní,“ upozornila profesorka Mary Bossisová z Univerzity v řeckém Pireu. Navzdory rozčilení kvůli evropským úsporným opatřením, které snížily mzdy a řadu lidí připravily o práci, však podle ní stále chybí ústřední idea, která by křik rebelantů přetavila do trvalého hnutí. „Je tu zlost, je tu vztek, (…) ale vize, jak zvrátit stávající situaci, chybí,“ dodala. 

Místa, kde demonstranti dnes projevují svůj hněv, jsou navíc podle ní špatně zvolená, protože například londýnské City, ekonomické srdce britské metropole, je o víkendu prázdné; bankéře ani finančníky zde protestující nenajdou a oni je neuslyší, dodala Bossisová.

V malém se protestovalo i v Praze

Asi 200 lidí se dnes odpoledne sešlo také na pražském náměstí Republiky a společně vyrazili kolem pražské burzy na Pražský hrad. Akci zakončili „sněmem“ na Hradčanském náměstí, chtějí zde strávit noc. Krátký a nenásilný incident se odehrál pouze před bočním vstupem do Pražského hradu. Policisté nechtěli dovolit demonstrantům, aby si cestu zkrátili přes hradní nádvoří. Nakonec průvod pustili s tím, že neponese transparenty a nebude skandovat hesla.

Na demonstraci organizované hnutím Skutečná demokracie teď! (obdoba španělské Real Democracy Now) chtějí účastníci vyslovit svůj nesouhlas s vládní politikou a situací v České republice. „Chceme zejména upozornit na to, že v České republice neexistuje občanská společnost,“ řekl jeden z organizátorů Luboš Rybka. Nelíbí se mu například, že v Česku nemají dostatečnou váhu občanská hnutí.

Při téměř tříhodinovém průvodu skandovali demonstrující hesla jako například „Vláda proti lidem, lidé proti vládě,“ „Nás nezastupujete“ či „Korupci tu nechceme“. Demonstranti uvedli, že chtějí vyjádřit pocit obrovské nespravedlnosti, a připojili se k celosvětové výzvě, aby lidé obsadili veřejné prostory a uplatnili tak svoji moc.