Izraelský prezident začal s udílením milostí Palestincům

Jeruzalém – Izrael dnes zveřejnil jména téměř pěti set palestinských vězňů, jež propustí výměnou za rukojmího Gilada Šalita. Prezident Šimon Peres začal lidem ze seznamu udělovat milosti. Podle agentury AP by voják mohl být za vězně vyměněn v úterý. Izraelci už začali svážet trestance z 11 věznic do dvou zařízení, odkud pak budou převezeni k předání. Jako první dnes přijel autobus se ženami. Mezi propuštěnými jsou i teroristé, kteří mají na svědomí životy židů. Také z Egypta by se mohl výměnou za Egypťany vězněné v Izraeli dostat zadržovaný Izraelec původem z USA Ilan Grapel. V Egyptě byl zatčen v červnu a obviněn byl ze špionáže ve prospěch Izraele. Dle dnešního vydání egyptského vládního listu Al-Ahrám by jej mohla Káhira propustit za 81 vězňů.

Na seznamu propuštěných jsou i Palestinci, kteří zabíjeli a unášeli židy. Třeba Nael Barguti, člen komanda, které v roce 1978 zastřelilo izraelského vojáka, dostal doživotí. Sestra čeká na jeho návrat 33 let. „Jsem moc šťastná, ale zároveň jsem i smutná, protože po propuštění už bratr neuvidí matku naživu. Navíc v izraelském vězení zůstává ještě můj nejmladší bratr,“ řekla. Palestinští radikálové unesli Šalita do pásma Gazy v roce 2006. Izrael až nyní přistoupil na podmínky únosců a vydá za ně 1 027 vězňů. V první fázi se má na svobodu dostat 477 osob včetně 27 žen. Zbylých 550 lidí pak bude osvobozeno do dvou měsíců.

Izraelská veřejnost má od publikace seznamu 48 hodin na vznesení námitek k nejvyššímu soudu. V minulosti v podobných případech soud nikdy neintervenoval, aby výměnu zmařil. Soud už oznámil, že obdržel námitku organizace sdružující rodiny obětí teroristických atentátů z Almagoru. Projedná ji v pondělí v poledne. Organizace žádá odklad výměny, aby rodiny měly víc času na prostudování seznamu a na reakci.

„Zrada a špatný obchod,“ křičí skupina židů před palácem izraelského prezidenta, když podepisuje milosti. „I když všichni chceme, aby se Gilad Šalit vrátil domů, musíme ho osvobodit silou, a ne se vzdát teroru a propustit lidi, kteří zabili 600 židů,“ prohlásil jeden z aktivistů. Na seznamu je kromě jiných Ahlam Tamímíová, která byla zatčena jako členka ozbrojeného křídla radikálního Hamasu, ale předtím, než se k této organizaci připojila, pracovala jako reportérka místní televize. Za napomáhání sebevražedným atentátníkům byla odsouzena k 16 letům vězení.

Dalším propuštěným má být Muhammad Šaraza, který velel elitní bojové jednotce Hamasu označované jako 101. V roce 1989 tato jednotka unesla dva izraelské vojáky, kteří akci nepřežili. Šaraza byl zatčen téhož roku a odsouzen ke třem doživotním trestům a dalšímu třicetiletému vězení.

Jeruzalém
Zdroj: ullstein bild/ČTK

Peresův mluvčí řekl, že prezident už obdržel dokumentaci stovek vězňů, jimž musí před propuštěním udělit formálně milost. Izrael v minulosti už několikrát vyměnil za jednotlivá rukojmí nepřiměřený počet vězňů, většinou v řádu stovek.

V případě Šalita je nepoměr vůbec největší. Kritici výměny tvrdí, že to odpůrce Izraele podnítí k dalším únosům. Podle průzkumu ale 69 procent Izraelců s podmínkami výměny souhlasí, i když si 62 procent občanů myslí, že to povede ke zhoršení bezpečnostní situace.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)