„Nespokojení“ - i diváci ČT24 byli u toho

Řím sčítá škody po demonstraci proti finanční krizi. Stovky zakuklených radikálů tam útočily zápalnými lahvemi, ničily banky, hotely a zapalovaly auta. Nová bilance hovoří o zranění 105 policistů a 30 civilistů a škodách za asi dva miliony eur; 12 lidí bylo zatčeno. Premiér Berlusconi slíbil dopadení a potrestání viníků. Řím byl jedním z 950 měst světa, kde se v sobotu demonstrovalo proti sociální nerovnosti. Své si prožila i jiná města, za všechny jmenujme Londýn a samozřejmě též New York. Opatrnou sympatii vyjadřuje nejeden politik. Stanování v ulicích prý ale nic nevyřeší – je na vládách, jak s dluhy a deficity zatočit.

Potyčky zažila i slavná katedrála svatého Pavla v Londýně. Po mrazivé noci se tam demonstranti dočkali nečekané podpory: „Jsem velmi šťastný, že lidé mají právo protestovat. Jsou celkově uctiví,“ vyjádřil se Giles Fraser, duchovní katedrály sv. Pavla. 

Demonstrace 15. 10. - fotografie diváků
Zdroj: ČT24

Chytře na to šel Brusel. Demonstrantům nabídl slavný městský park, a sídla evropských institucí tak zůstala nedotčená. 

Protestovalo se i ve Frankfurtu nad Mohanem, u německé burzy. „Jsme tady, abychom bojovali proti finančním zločinům, které páchají,“ komentuje situaci jeden z nespokojenců. 

V 82 zemích světa proběhly demonstrace
Zdroj: ČT24

O demonstrace plné emocí neměla nouzi ani Amerika. Desítky zatčených hlásil New York. 

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)