Nečas: Neschválení „Klausovy výjimky“ by ČR v unii poškodilo

Brusel - Případné neschválení „Klausovy výjimky“ z Listiny základních práv EU by z České republiky v unii udělalo neseriózního partnera, řekl dnes v Bruselu premiér Petr Nečas. Problém je v tom, že právě v ČR, ač si ji sama s EU vyjednala, by výjimka mohla narazit. Důvodem je odpor opozice: proti je totiž ČSSD, která ovládá Senát.

„Jednoznačně by to ukázalo na Českou republiku jako na neseriózního partnera, který neplní dohody, které byly uzavřeny na Evropské radě v roce 2009,“ podotkl Nečas po setkání s europoslanci.

K přijetí výjimky se státy EU zavázaly na žádost Václava Klause na podzim 2009. Prezident si ji tehdy vymínil před svým podpisem Lisabonské smlouvy, která na listinu odkazuje. Výjimka má údajně zaručit ochranu před případnými nároky sudetských Němců na majetek v ČR. Podle řady právníků jsou ale podobné obavy zbytečné, neboť sudetští Němci o bývalý majetek v ČR nežádají.

Nečas řekl, že podle něj jde v ČR o nedorozumění. Nejde prý totiž o žádnou výjimku z listiny. Jde podle něj pouze o interpretační nástroj, který má zabránit „extenzivnímu výkladu Evropského soudního dvora v některých ustanoveních“. „Ale ta listina se v plném rozsahu bude vztahovat na všechny občany České republiky. A z toho pohledu se domnívám, že se jedná o kombinaci neinformovanosti a nedorozumění,“ doplnil Nečas.

Výjimka se objeví i na nedělním summitu EU, kde lídři unie dají zelenou její ratifikaci. Schvalována by měla být souběžně se smlouvou o přistoupení Chorvatska, ale nebude její částí.