Greenpeace vyrazí bojovat s ekologickými hrozbami v nové lodi

Hamburk – Na svou první plavbu se chytá nová vlajková loď světové ekologické organizace Greenpeace. Ta v brzké době vypluje na oceán, aby bojovala proti ekologickým hrozbám současného světa. Plavidlo za 23 milionů eur se veřejnosti poprvé představí zítra v Hamburku.

Nová loď ponese název Rainbow Warrior, tedy Duhový válečník, a pro organizaci Greenpeace je již třetí v pořadí. Plavidlo za 23 milionů eur má čluny pro rychlé vysazení posádky na moře, přistávací plochu pro vrtulník i nejmodernější komunikační zařízení. „Je to dokonalá loď připravená bojovat s hospodářskou i sociální krizí, změnami klimatu i chudobou. Díky ní bude boj Greenpeace efektivnější a účinnější,“ domnívá se výkonný ředitel Greenpeace Kumi Naidko.

Většina lidí se o existenci ekologického hnutí Greenpeace dozvěděla právě díky prvnímu plavidlu s tímto názvem. Kvůli protestům proti jaderným pokusům v Tichomoří ho v roce 1985 potopila francouzská tajná služba a záběry potápějícího se plavidla obletěly celý svět. Název duhový válečník má původ v mytologii amerických indiánů. „Proroctví duhových válečníků mluví o době, kdy se lidstvo spojí a společně bude bojovat za záchranu Země,“ podotkla kmotra nové lodi Melina Laboucan-Massimo.

Nového Duhového válečníka teď čeká první úkol a hned vyrazí za oceán. Ve Spojených státech bude bojovat proti spalování uhlí pro výrobu elektřiny. Pak zamíří do Amazonie, kde chce upozornit na ničení největšího pralesu na planetě.

VIDEO: Nová loď greenpeace se představí v Hamburku (zdroj: ČT24)