Slovensko bude znovu řešit politickou krizi v zemi

Bratislava – Slovenský prezident Ivan Gašparovič bude dnes znovu jednat se šéfy parlamentních stran o řešení politické krize v zemi. Minulý týden při hlasování o eurovalu padla vláda Ivety Radičové a prezident oznámil, že kabinet odvolá. Není ale jasné kdy a kdo ho případně nahradí. Nevyloučil tak ani úřednickou vládu. Řešit se také bude otázka, kdo bude Slovensko zastupovat na nedělním summitu Evropské unie v Bruselu. Podle prezidenta tam pojede on sám, nebo Iveta Radičová.

Vládní krizi vyvolanou na Slovensku pádem kabinetu Ivety Radičové se politickým stranám zatím vyřešit nepodařilo. Zatím tak není jasné, zda do březnových předčasných voleb zůstane v úřadu dosluhující kabinet premiérky Radičové, nebo zda nastoupí nová vláda. Hlava státu připustila variantu vzniku úřednické vlády. Takové řešení vládní krize způsobené koaliční roztržkou při hlasování parlamentu o posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny ale narazilo na odpor zejména u opozičních sociálních demokratů (Směr-SD).

Levicový lídr strany Směr-SD a expremiér Robert Fico je prý ochotný podpořit jakýkoli kabinet, který bude mít jen udržovací roli, to znamená, že by nemohl bez širší dohody prosazovat zákony nebo podnikat reformní kroky. O dočasné vládnutí lídr opozice zájem nemá.  

Státníci musí taky ale dořešit, kdo povede slovenskou delegaci na víkendovém summitu Evropské unie v Bruselu. Pravě na něm se bude řešit, jak záchranný plán pro Řecko, tak udržení evropské měny.