Tématem čislo jedna prezidentských voleb v USA jsou imigranti

Washington - Američtí republikáni hledají nejvhodnějšího kandidáta do prezidentských voleb. Popularita prezidenta Obamy stále klesá a opoziční demokraté mají velkou šanci ho příští rok porazit. Mezi nejskloňovanější volební témata se opět dostává imigrace. V USA žije přes 11 milionů nelegálních přistěhovalců a při rostoucí nezaměstnanosti jsou právě oni nejsnadnějším cílem politiků.

Hádka politiků jako obraz nálad ve společnosti - uprostřed krize sílí hlasy o ilegálech beroucích Američanům práci a na pravicového voliče zabírají tvrdé sliby, mezi něž patří třeba šestimetrový plot podél celé hranice s Mexikem. 

Rick Perry, guvernér Texasu, republikánský prezidentský kandidát:

„Mitte, z mého pohledu, jste ztratil všechnu svoji důvěryhodnost. Vy jste si totiž najal ilegální přistěhovalce na úklid domu a celý rok jste věděl, co jsou zač. Pak to, že stojíte před námi, a mluvíte o tom, jak jste rázný v oblasti přistěhovalectví, je jen největší pokrytecká přetvářka.“ 

Mitt Romney, republikánský prezidentský kandidát:

„Ricku, nevím o tom, že bych si někdy v životě najal nelegální přistěhovalce. A bojím se…. Snažím se domyslet, kde jste to sebral, protože to prostě není…“

A zbytek hádky republikánských kandidátů je v přiloženém videu:

Hádka republikánů (zdroj: ČT24)


Plot už na některých místech stojí. Elektřina v něm není, šest metrů měří a imigraci nezastavil. Podobná vyjádření ale dělají z rostoucí hispánské komunity voliče demokratů. I mezi republikány sílí hlasy, že tahle politika se už dlouho udržet nedá. „Republikánská strana prostě zmizí. Pokud se tedy nezmění,“ míní Enrique Morrones, aktivista pro reformu imigrace.

Byl to přitom poslední republikánský prezident, který se pokusil o poslední velkou imigrační reformu. Georgi Bushovi radil syn mexických přistěhovalců. „Problémy nelegální imigrace, možnosti legální imigrace – to všechno jsme chtěli vyřešit, ale chyběla vůle,“ řekl bývalý poradce prezidenta Bushe Ruben Barrales. Po čtyřech letech vůle o moc víc není a problém zůstává. Že současné zákony nefungují, ví celá Amerika. Jako tolikrát startuje debatu o tom, jak je změnit. 

Podle jedněch nedělají nic jiného než předkové dnešních Američanů. Podle druhých porušují zákony, předbíhají v čekání na legální imigraci a dělají ze sebe oběti vykořisťování. Takové obrázky jsou k vidění po celé Americe. Dělníci, většinou z Mexika, čekají na práci. „Dělají za plat a za podmínek, které by Američan nepřijal a neměl přijmout,“ prohlásil Ira Mehlman. Krize snížila odhady nelegálů o milion, pořád jich je ale víc než obyvatel Česka. Každý rok přichází další půl milion.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)