Kaddáfího za úsvitu pohřbili v poušti

Tripolis – V Misurátě večer skončilo veřejné vystavování mrtvého těla svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Dnes - pět dní od zastřelení – byl svržený diktátor za úsvitu pohřben. Podle úředníka Přechodné národní rady (NTC) bylo jeho tělo uloženo do tajného hrobu v poušti. Spolu s Kaddáfím byl pohřben i jeho syn Mutasim a bývalý ministr obrany Júnis Džábir. Další Kaddáfího syn, Sajf Islám, je na útěku do Nigeru.

Podle pondělního prohlášení měl být bývalý diktátor, který Libyi vládl 42 let, pohřben během jednoduchého obřadu za účasti muslimských kleriků. Pohřeb prý již nešlo déle odkládat, protože rozklad Kaddáfí těla dosáhl pokročilého stupně. Spolu s bývalým libyjským vůdcem měl být pohřben i jeho syn Mutasim.

Kaddáfí byl za dosud nejasných okolností, které NTC slíbila vyšetřit, zabit ve čtvrtek po dopadení v Syrtě. Poté bylo jeho tělo převezeno do Misuráty, kde bylo od pátku vystaveno v chladicí místnosti zdejšího obchodního centra. Za čtyři dny si jeho mrtvolu spolu s těly syna Mutasima a bývalého ministra obrany Júnise Džábira prohlédly davy Libyjců.

Podle zpravodaje ČT v Libyi Petra Zavadila odvezli Kaddáfího tělo z Misuráty čtyři muži, kteří museli slíbit, že nikomu do konce života neřeknou, kam Kaddáfího pohřbili. Panuje totiž obava, že by se z jeho hrobu mohlo stát poutní místo.

Bývalý diktátor ve své poslední vůli vyjádřil přání, aby byl pohřben v rodné Syrtě po boku své rodiny, a to podle muslimských zvyků, neumyt a v oblečení, které měl na sobě v okamžiku smrti. Také Kaddáfího rodina si přála, aby byl spolu se synem Mutasimem pohřben v Syrtě. NTC ale v pondělí prohlásila, že se jí nepodařilo dosáhnout s Kaddáfího kmenem ze Syrty dohody, aby tělo převzal.

Sajf Islám nabral směr Niger

Kaddáfího druhorozený syn, jehož vydání požaduje Mezinárodní trestní soud (ICC), prý prchá stejnou trasou, jakou v září povstalcům unikl jeho mladší bratr Saadí. Cestou mu prý pomáhají Tuarégové, kteří patřili k nejvěrnějším stoupencům jeho otce. Nigerská vláda dříve prohlásila, že členové Kaddáfího režimu, kteří v zemi požádají o azyl, nebudou vydáni do Libye, pokud nebude zaručena jejich bezpečnost.

Telefonát Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Mladík tvrdí, že zastřelïl Kaddáfího

Ruská zpravodajská televize RT na internetu zveřejnila video, v němž jeden z libyjských bojovníků tvrdí, že zabil Muammara Kaddáfího. Střelil ho prý do hlavy a do hrudi, protože nesnesl pomyšlení na to, že by byl zajat živý. Tvrzení, které nelze ověřit, je v rozporu s verzí Přechodné národní rady, podle níž byl Kaddáfí zabit při přestřelce.

„Popadli jsme ho. Udeřil jsem ho do tváře. Někteří bojovníci ho chtěli odnést pryč a v tu chvíli jsem ho dvakrát střelil - do obličeje a do hrudi,“ tvrdí mladý povstalec, který se údajně jmenuje Sinad Sádik Urajbí. Na záběrech je pak vidět zkrvavená košile a zlatý prsten, které údajně patřily bývalému libyjskému vůdci a které mají potvrdit mladíkovo tvrzení. To zatím nelze nezávisle ověřit, odpovídalo by však domněnkám, že byl Kaddáfí zastřelen někým z povstalců při lynči.

Na internetu se již objevilo několik nahrávek, které ukazují, jak někdejšího libyjského vůdce bezprostředně po jeho zadržení vláčí a bije ozbrojený dav.

Libye si přeje pokračování mise NATO

Přechodná národní rada si přeje, aby Severoatlantická aliance ve své libyjské misi pokračovala ještě alespoň měsíc. „Vyzývám NATO, aby zůstalo ještě nejméně měsíc,“ řekl , ministr financí a ropy Alí Tarhúní novinářům v Benghází. Zda NATO žádosti Libye vyhoví, zatím není jasné. V pátek se Severoatlantická aliance předběžně dohodla na ukončení svých bojových akcí v zemi k 31. říjnu. Formální rozhodnutí by mělo padnout tento týden. Až do konce měsíce by alianční síly měly monitorovat situaci v této severoafrické zemi.

Letouny NATO v Libyi od březnového zahájení mise provedly přibližně 26 000 operací. Během nich zničily přes 1000 tanků či dalších vozů a vojenské techniky, stejně jako velitelství a řídicí střediska Kaddáfího sil.

Při výbuchu v Syrtě zemřelo 100 lidí

Více než 100 lidí zahynulo v pondělí večer při výbuchu zásobníku s palivem v libyjské Syrtě. Příčinou výbuchu byl elektrický zkrat v generátoru. Následný požár se hasil ještě dnes. V místě neštěstí byly desítky řidičů, kteří si přijeli pro pohonné hmoty. „Nastala mohutná exploze a vypukl požár. Více než 100 lidí bylo zabito a dalších nejméně 50 osob utrpělo zranění… Desítky těl byly spáleny na uhel,“ uvedl představitel NTC.

Syrta byla poslední dobytou baštou svrženého vůdce Muammara Kaddáfího, který zde byl nakonec i zabit. Obyvatelé se sem vracejí a zjišťují, co jim zbylo z obydlí a majetků. Po týdnech leteckého bombardování NATO a bojů není ve městě žádná nepoškozená budova a leží zde stále stovky mrtvol.

Kaddáfí psal kamarádovi Berlusconimu o pomoc 

Muammar Kaddáfí údajně napsal v srpnu dopis italskému premiérovi Silviu Berlusconimu, ve kterém ho žádá, aby zastavil intervenci NATO v Libyi. Zda ale dopis italský premiér skutečně dostal, není známo. Informaci přinesl francouzský týdeník Paris Match, který má k dispozici údajnou kopii dopisu v tištěné arabštině s datem 5. srpna. Mají v něm být pravděpodobně Kaddáfího rukou psané poznámky. Kaddáfí v dopise vyčítá svému dávnému kamarádovi Berlusconimu, že mu nepomohl. „Byl jsem překvapen přístupem přítele, se kterým jsem podepsal smlouvu o přátelství, která slouží oběma našim národům… Doufal jsem, že alespoň ty se budeš zajímat o skutečnosti a pokusíš se o zprostředkování, než se připojíš k této válce,“ stojí v dopise.