Američané likvidují jaderné bomby

Amarillo – Americká armáda dnes likviduje poslední jaderné bomby typu B53. Jsou to nejsilnější nukleární zbraně Spojených států z dob studené války. B53 měla sílu devíti megatun TNT a byla zhruba 600krát silnější než bomba, kterou Američané svrhli v roce 1945 na Hirošimu.

Podle amerického ministerstva energetiky se podařilo zneškodnit všechny bomby typu B53 v ročním předstihu proti původnímu plánu. Šéf amerického úřadu pro jadernou bezpečnost Thomas D'Agostino dnešek označil za významný milník v jaderném odzbrojování. „Zničením (této bomby) se svět stal bezpečnějším místem,“ řekl. 

Američané měli bomby typu B53 od roku 1962. Nálože o váze pěti tun měly zničit zařízení ukrytá hluboko pod zemským povrchem. Jejich nosičem byly bombardéry B-52.

Mnoho bomb B53 zlikvidovali Američané už v 80. letech, několik jich zůstalo až do roku 1997, kdy byly všechny vyřazeny. Od té doby je Američané postupně likvidují ve speciálně zařízené továrně nedaleko texaského Amarilla. Technici zde oddělí roznětku bomby od jaderného materiálu, ten je pak zneškodněn samostatně.