Situace v Damašku se vyhrocuje

Damašek – Zástupci šesti členských zemí Ligy arabských států (LAS) dnes v Damašku jednali se syrským prezidentem Bašárem Asadem, aby ho přiměli vyjednávat s opozicí. Podle účastníků byla schůzka přátelská a bude v neděli pokračovat. Tisíce Syřanů ze severozápadu země se na výzvu opozice připojily ke generální stávce. Při čerstvých násilnostech dnes zahynulo 20 lidí.

Delegaci LAS vedl předseda katarské vlády Hamad bin Džasím bin Džabr Sání. „Syrská vláda chce najít řešení současné krize,“ řekl a dodal, že jednání budou pokračovat 30. října.

Syrské nepokoje si vyžádaly už 3 000 mrtvých. Tamní opozice sloučená v Syrskou národní radu (SNC) s Asadem jednat nechce. Její předseda Burhán Ghaljún dnes v televizi Al-Džazíra vyzval mezinárodní společenství k ochraně Syřanů. „Chránit národy vystavené zločinům proti lidskosti je povinností mezinárodního společenství. Musí syrský národ chránit před dennodenními masakry,“ řekl. Vyslovil se také pro vyslání mezinárodních pozorovatelů do Sýrie.

Protesty v Sýrii
Zdroj: ISIFA/EPA/Wael Hamzeh

Mluvčí SNC Basma Kudmáníová řekla, že i v případě, že by nastaly podmínky pro dialog, „jediným tématem k jednání by byla cestovní mapa pokojného předání moci“.

Stávka dnes ochromila milionové středosyrské město Homs, kde zůstala doma většina zaměstnanců a obchody byly zavřené. Při střetech na několika místech Sýrie zahynulo 11 civilistů, v Hamratu, ležícím severně od Homsu, armádní dezertéři zabili devět vojáků.

V Damašku vyšly desetitisíce lidí do ulic manifestovat svou podporu prezidentu Asadovi, jehož odstoupení je hlavním požadavkem opozice. Se syrskými vlajkami a Asadovými portréty v rukou se lidé shromáždili na centrálním náměstí pod heslem „Ať žije vlast a šéf vlasti, syrský lid je jedna rodina“, jak informovala státní agentura Sana.