Brzy nás bude 7 miliard

Washington – Podle OSN už za pár desítek hodin překročí světová populace hranici 7 miliard. Očekává se, že by se tak mohlo stát 31. října. Lidstvo se za posledních 90 let zvětšilo několikanásobně. Ještě v roce 1927 byly na světě jen 2 miliardy lidí. Na konci 21. století by pak mohlo žít na zeměkouli až deset miliard lidí.

V roce 1998 překročila lidská populace hranici šesti miliard. Teď se blíží k sedmimiliardové hranici. Dosáhnout jí má už na konci října. Pořadové číslo sedm miliard prý ponese novorozenec z nejlidnatějšího indického státu Uttarpradéš. 

Lidstvo se rapidně rozrůstá, v roce 1927 mělo dvě miliardy. V roce 2050 by mělo podle odhadů dosáhnout 9,3 miliardy. Nejvíce k nárůstu populace přispívá africký a asijský kontinent. 

Rychlý nárůst počtu lidí se přitom podepisuje i na demografické struktuře společnosti. Celkem 43 procent světové populace tvoří lidé do 25 let. Polovina lidstva žije ve městech, za 35 let to přitom budou dvě třetiny. 

Studio ČT24 o rozrůstání populace (zdroj: ČT24)

Kdo je pěti a šestimiliardtý člověk na světě?

Oba pocházejí shodou okolností z bývalé Jugoslávie. Chorvat Matej Gašpar se narodil 11. srpna 1987 v Záhřebu a stal se symbolicky obyvatelem zeměkoule s pořadovým číslem pět miliard. A 12. října 1999 se v sarajevské porodnici Koševo narodil Bosňan Adnan Nević, který je šestimiliardtým člověkem.

I když je v době jejich narození sledoval v médiích celý svět, dnes už si na ně málokdo vzpomene. Gašparovi je dnes 24 let, žije se svými rodiči v Záhřebu a je svobodný. Vystudoval střední chemickou školu, chemii studoval i na vysoké škole, kterou ale nedokončil. Nyní pracuje ve firmě, která vyrábí laboratorní vybavení a chemikálie, a jeho největším koníčkem je potápění. Dnes se s ním občas někdo chce vyfotit. 

Adnan Nević příliš výhod z toho, že je šestimiliardtým člověkem, také neměl. Po jeho narození sice OSN pomohlo najít jeho otci práci. Nevičova matka ale prodělala rakovinu a nepracuje. Nević tak dodnes bydlí s rodiči v malém domku a rozhodně nemají na rozdávání. Adnanova matka Fatime nyní lituje, že tehdy vůbec svolila k tomu, aby byl její syn vyhlášen šestimiliardtým člověkem planety.